Дарио Фо: Вулгарността на Берлускони унищожи Италия, Ренци е продукт на тази берлусконска школа

Берлускони направи Италия по-бедна и безмозъчна Италия, казва Нобеловият лауреат.
Берлускони направи Италия по-бедна и безмозъчна Италия, казва Нобеловият лауреат. / БГНЕС

Днешна Италия е ужасяваща. Тя не отваря пространство за критичния дух.

Абсолютната вулгарност на Силвио Берлускони роди силна социална „поляризация”. Така богатите стават още по-богати, а бедните – още по-бедни.

Много честно казано, не виждам как ще можем да се измъкнем от това общо пропадане. Берлускони реализира чудо от цинизъм предизвиквайки народните класи - и някои хипнотизирани интелектуалци – да се приспособят или да сътрудничат с политическите партии с дясна насоченост, както и да получат своята част от увеличението на корупцията.

Би било наистина абсурдно да си представим Берлускони като нормална личност! Той прилича на това двуглаво чудовище – полу Убу, полу Путин, което получихме, Франка /съпругата на Дарио Фо, бел.ред./ и аз, поставено в спектакъл от 2000-та. Берлускони е абсолютен шампион в copovilgimonte (вкарване в заблуда) на италианския народ. Откакто бе министър-председател съдбата на всички онези, които мислят в Италия не е завидна! Ил Кавалиере направи Италия по-бедна и безмозъчна Италия и, под претекст да не налее масло в огъня, той напълно потисна и пороби всеки, който можеше.

Матео Ренци, според мен, е също продукт на тази берлусконска школа. Той се гмурна умело в пукнатините, отворени от берлусконската разрушителност и приложи незабавно стратегията „против” – против синдикатите, против училището, против културата – които са толкова традиционните бастиони на лявото. После той наложи на цялото италианско население забележителни жертви. Не мислете, че това е свършило. Да прибегнем до фигура от комедия дел арте: Ренци е човекът, който говори, жестикулира разклащайки много силно колене, за да ни накара да повярваме, че върви напред. И при това той не помръдва и на милиметър. Залага върху чисто оптичната илюзия. Очаква се от медиите да осъдят лицемерието му, неговата неподвижност. /БГНЕС

-------------------

Дарио Фо, италиански драматург, театрален режисьор, киноактьор и композитор. През 1997 г. получава Нобелова награда за литература.