Пат Бюканън: Колонизираните се превърнаха в колонизатори

Какво се е случило на Запада, който някога управляваше света?
Какво се е случило на Запада, който някога управляваше света? / БГНЕС

Ако целта на тероризма е да всява ужас, “Ислямска държава” /ИД/ имаше извънредна седмица. Брюксел, столицата на ЕС и команден пункт на могъщата НАТО, все още е в паника и изолация.

"В Брюксел остава страхът от нападение" е заглавие от понеделник на водещата публикация във в. „Вашингтон пост“, в която пише: „Никога откакто Бостън стигна почти до застой след бомбения атентат на Бостънския маратон през 2013 г. животът в основен град на Запада не е бил докарван почти до спиране чрез страх от тероризъм." По-надолу има и заглавие: "След Париж кампанията се промени от страх."

Тази история е за това, което се е случило в нашата президентската надпревара: "В цялата страна ... се появиха изказвания на гняв и страх да, невиждани след терористичните нападения в Лондон и Мадрид - или дори в някои отношения след 11-ти септември 2001 г."

Избирателите говорят за това, "да се чувстваш по-уплашен от “Ислямската държава”, по-ужасен от образите на обезглавявания и други жестокости." Роджър Коен от в. „Ню Йорк таймс“ описва обичания от него Париж. „Те са разтърсени. По пустите улици има празнота, ново подозрение в оценяващите погледи, предпазлива скованост. Париж е засегнат от отсъствия – на мъртвите, разбира се; посетителите са уплашени, без да са там; умове, замръзнали от страх; и загубено спокойствие. Градът се чувства уязвим."

"Мисля, че Франция е нападнат преди всичко за това, което е", пише Коен, "Това, от своя страна, е ужасяващо. ... Не мисля, че някога Париж ми е изглеждал толкова скъп или опасен, какъвто беше през миналата седмица. " Ужасяваща, каквито бяха кланетата, е и една перспектива.

Това, което се случи в петък, 13-ти, е, че деветима фанатици от ИД, използвайки елечета за самоубийци и автомати „Калашников“, избиха хора в ресторанти, футболен стадион и концертна зала. Смъртта на 130 души беше наречена „най-лошата атака срещу Франция след Втората световна война“.

И все пак, от август 1914 до ноември 1918 г., по време на Първата световна война, 850 французи умираха всеки ден в продължение на 51 месеца, общо 1,3 милиона за четири години в страна, с не чак толкова многобройно население каквато е Франция днес.

Силата на ИД, на ислямистките бунтовници, лежи в една празнота в душата на западния човек.
Силата на ИД, на ислямистките бунтовници, лежи в една празнота в душата на западния човек. / БГНЕС

На 22 август 1914 г., около 27 000 френски войници загинаха при съпротива срещу германското нахлуване. Но Франция оцеля и диктува условията в Берлин.

Но онази Франция е различна от днешната страна.

В нашата собствена гражданска война, в страна, с население от една десета от днешното, 400 американци, от Севера и Юга, загиваха всеки ден в продължение на четири години.

Смисълът на това излагане на факти не е, за да бъде сведен до минимум ужасът в Париж.

Но трябва да се допусне, че когато Джеб Буш определи атаката в Париж като "организирано усилие за унищожаването на западната цивилизация", той приписа на враговете ни от ИД сили, които те не притежават дистанционно.

Ужасът, страхът, паниката и парализата, показвани днес са по-тревожни от самото клане. Русия загуби два пъти повече хора от загиналите във Франция на взривения над Синай самолет. Но Русия и Владимир Путин не изглеждат да са тероризирани.

Всяка седмица в Ирак терористите отнемат толкова животи, колкото бяха изгубени във Франция. В гражданската война в Сирия загиналите са 250 000. Преведено, това се изразява в повече мъртви всеки ден в продължение на четири години, отколкото са загинали в Париж на 13 ноември

Какво се е случило на Запада, който някога управляваше света?

По всички критерии – военен, икономически, научен - в сравнение със Запада ИД е посмешище.

Това, което ислямистите обаче имат, е: Ако те могат да достигнат Запада и са готови да се откажат от живота си, и да се научат как да стрелят с AK-47 или да сътворят елеци за самоубийци, те могат да ужасят народите на Запада с клане на десетки или множество от тях.

В продължение на 10 дни убийци от ИД водеха световни новини, телевизия, печат и социални медии. С това те породиха истински страх в сърцето на западния човек.

Силата на ИД, на ислямистките бунтовници, на тези, готови да умрат за прогонването на "кръстоносците" от техните земи, обезглавяването неверници, за налагане на шериата, атакувайки Запада, лежи в една празнота в душата на западния човек.

Колонизираните бавно се превръщат в завоевателите.
Колонизираните бавно се превръщат в завоевателите. / БГНЕС

Много европейци са "кухи мъже" според описанието на Т. С. Елиът.

Те са се отрекли от християнството, тяхната вяра от люлката, извинили са се за греховете на своите бащи и се опитват да получат обезщетения, прегръщайки La Dolce Vita, материализма и хедонизма, безделничат под американска защита от 70 г., престанаха да имат деца, отвориха границите си за бившите колониални народи да идват и да се заселват на континента, и обърнаха гръб на патриотизма, за да отпразнуват разнообразието и глобализма.

Те поканиха света. И светът идва да се наслаждава на плодовете на техните пищни социални държави и, един ден, ще използва западната концепция един човек, един глас, за да управлява страните, които са управлявали техните предци.

Колонизираните бавно се превръщат в завоевателите.

Предизвикателството на ИД не е напълно нездравословно. То ще ни каже дали Европа има волята да оцелее.

Що се отнася до Париж, време е да се продължи напред. Защото, като се има предвид какъв триумф беше това за ИД, още такива кланета са неизбежни./БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------------

Пат Бюканън е известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участваше в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Неговият анализ е публикуван в "The American Conservative".