Даниел Смилов: Има логика да се очакват избори 2 в 1 през 2016 г.

2015 г. започна с надежди, с ново правителство, което беше поело сериозни ангажименти за реформи в някои сектори. Доста неща се придвижиха, специално в съдебната реформа се стигна и до конституционна поправка. Но, за съжаление, в последния месец решенията тръгнаха в негативна посока.

Първоначалният проект беше разводнен, дори се прие текст в поправките на Конституцията за начина на разпределение на квотите във ВСС, който може да създаде проблеми на страната.

Всичко това произведе негативен ефект върху управляващата коалиция - де факто единият неин елемент, а именно РБ, се разпадна и е в много тежка ситуация.

Така че краят на годината определено е помрачен.

Големият въпрос, който стои пред държавата, е: в каква посока ще тръгне кабинетът оттук нататък?

Дали ще продължи с това размиване на реформите, което според мен е голяма опасност, и е по-вероятният сценарий? Или, все пак, ще има опит за възстановяване и връщане към руслото на първоначалните намерения, което за момента е малко осъществимо.

Липсата на съдържателна политическа яснота - какво ще се прави - поражда и нестабилност. Тя не е толкова математическа - очевидно е, че в сегашният парламент, който е доста аморфен, винаги ще може да се събере някакво мнозинство. Но не е ясно то с какви идеи ще управлява. Това е притеснителното.

Има логика да се очакват предсрочни избори по формулата 2 в 1 следващата година, ако тази неяснота продължи.

Все пак, България не може да бъде управлявана по този начин с ad hoc мнозинства. /БГНЕС

----------------

Даниел Смилов, политолог, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.