Мария Капон: Горещата точка

 Мария Капон, председател на Единна народна партия.

БЪЛГАРИЯ – гореща точка, т.е. приемен център за бежанци и мигранти в ЕВРОПА. Ето това заглавие обиколи страната, едни изпаднаха в ужас, други в учудване, трети в недоумение.

България излъчва отново, както винаги разнопосочни сигнали на различни нива. Съгласно Българския координационен механизъм за участие в процеса на взимане на решения в ЕС (ПМС 85/2007 г.) , се изготвя и приема българска рамкова позиция по такива въпроси, като за Съвета на ЕС (съветите на министрите) и Европейския съвет (на лидерите на страните-членки), позициите трябва да се приемат от Министерски съвет и всички са длъжни да ги спазват.

На 6 септември бившият френски президент Никола Саркози предложи да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в "страни от периферията на Европа", т.е. в "държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България” Това породи много вълнения в България, че ние не сме второ качество държава и т.н.

На 15 септември министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че няма вероятност в България да бъде разкрит разпределителен център за бежанци. Той уточни, че България настоява подобни бежански или миграционни центрове да са извън границите на ЕС. На такава позиция са и по-голямата част от страните членки на ЕС. Само пет дни по-късно на 20 септември, вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева пред БНР заяви, че засега не се налага разкриването на разпределителен център за бежанци в България. Кунева обясни, че само Гърция и Италия са поискали откриването на подобна "гореща точка" на тяхна територия, където да се преглежда бързо дали лицата, които кандидатстват за статут на бежанци, имат основание за това.

Премиерът Бойко Борисов се оказа изгубен в превода, но и в смисъла, с предложението България да е една от т. нар. "горещи точки" за бежанци по външните граници на ЕС. Досега правителството категорично отхвърляше подобна възможност. Конфузът дойде след тиражирано от медиите изказване на германския канцлер Ангела Меркел, че на лидерската среща на ЕС България сама е предложила разкриването на център за регистрация на мигранти на нейна територия.

От последвалите обяснение на Борисов стана ясно, че не е имал предвид това, а покрай обсъждането на европейския план за "горещи точки" (hotspots) за бежанци, се е опитал да осигури европейско финансиране и на България заради риска от мигрантски наплив. Преди заседанието на Европейския съвет той излезе с бомбастичната новина, че "България е заплашена от вълна от над 10 милиона мигранти ", което разбрал от писмо на своя турски колега Ахмед Давутоглу.

Възниква въпросът? Имала ли е България такава рамкова позиция за въпросите, които щяха да се разискват на Съвета и каква е била тя? Тази на външния министър, на вътрешния министър, на вицепремиера Кунева или на министър-председателя Борисов? Кое дава право на Борисов да сменя така рязко позицията на държавата ни, знаейки много добре какво е общественото мнение в страната, ако приемем, че не сме искали приемен център (както той потвърди)? Не прави ли сметка за външно-политическия отзвук и за авторитета на България? Това е Европейски съвет от лидерите на държавите-членки на ЕС, а не приятелска компания от кръчмата на някой котарак

В същото време сме свидетели на абсолютно некомпетентно изказване на премиера Борисов, относно трите наказателни процедури, заведени от Европейската комисия срещу нашата страна по въпроси, свързани с миграционното законодателство. Срещу България са открити три процедури - две "официални уведомителни писма" и едно "мотивирано становище". Трите процедури са свързани с липса на данни дали нашата страна прилага съответно законодателство на ЕС, т.е дали България е променила своето законодателство в съответствие с трите директиви? Има два законопроекта подготвени още при предишния кабинет по две от тях. Народното събрание няма време или не иска да ги приеме? Защо ГЕРБ, като управляваща партия не прави нищо по въпроса? Защо любимото МВР на премиера не предлага необходимите промени в законодателството по този въпрос вместо Борисов да се излага и да говори колко много работа са свършили по приема на бежанците. Условията за прием на бежанци у нас по неговите думи не са такива, каквито бихме искали, но същевременно има хиляди българи, които живеят в не по-добри условия. Имаме стотици хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България, добави министър-председателят.

Е, наистина разнопосочните сигнали и арогантната некомпетентност идват от една гореща точка и тя е тази на българския премиер. Докога? /БГНЕС

------------

Мария Капон, председател на Единна народна партия.