Проф. Георгий Лисиченко: Още 30 години няма да ни стигнат, за да справим с последиците от Чернобил

30 години след трагедията в Чернобил ние все още не сме научили нейните уроци.

Ще са ни необходими най-малко между 50-100 години, за да завършим процеса на изваждане от експлоатация на Чернобилската АЕЦ и превръщането на района в една голяма зелена зона.

За целта са ни необходими много средства, но доколкото разбирам международните донори възнамеряват да построят т.нар. арка и с това смятат, че е приключила тяхната мисия по затварянето на това радиоактивно чудовище. Но това в действителност не е така, защото на нас ни остава да изведем от експлоатация 1,2 и 3 блокове, а също така да извадим ядрените отпадъци и да построим хранилище.

Макар че Чернобилската АЕЦ прекрати своята дейност преди почти 15 години на площадката й все още кипи работа. В момента се строи т.нар. арка. Това съоръжение трябва да покрие саркофага и представлява един своеобразен втори ешелон на защитата му. Арката е много сложна конструкция и в нейното изграждане се включи цяла Европа.

За съжаление с това няма да се реши проблемът с радиоактивните отпадъци. Проблемите остават и те са доста. Последните изследвания показаха, че остатъчната маса гориво, която се намира в саркофага е започнала да се разрушава и от монолитна се превръща в ужасно лош прах. Как да се постъпи с нея? Трудно е да се каже, както и какви технологии трябва да се използват, за да се извлече тази маса и да се препогребе.

В 10-километровата зона около Чернобилската АЕЦ радиоактивното заразяване ще остане 1000 години. В тази връзка украинското правителство взе решение да превърне част от тази зона в резерват. Там ще бъде изследвано влиянието, което радиацията оказва върху природата както върху животинския, така и върху растителния свят. /БГНЕС

--------------------

Професор д-р Георгий Лисиченко, член-кореспондент на Националната академия на науките на Украйна.