Барак Обама: Съюзът на Америка с Великобритания и Европа ще устои

Трябва да засилим устойчивостта си срещу нови заплахи, включително и кибератаки.

Това може би е най-важният момент за нашия трансатлантически съюз от края на Студената война

Терористичните атаки, вдъхновени или ръководени от „Ислямска държава”, погубиха невинни в страни от НАТО, от Орландо до Париж и от Брюксел до Истанбул. Конфликтите от Африка до Сирия и Афганистан изпратиха вълни от мигранти, търсещи убежище в Европа. Руската агресия срещу Украйна заплашва нашето виждане за единна, свободна и мирна Европа. Гласуването във Великобритания за излизане от ЕС поставя значими въпроси за бъдещето на европейската интеграция.

Пристигам във Варшава за среща с лидерите от НАТО и ЕС убеден, че нашите народи трябва да впрегнат политическата си воля и да поемат конкретни ангажименти, за да отговорят на тези неотложни предизвикателства. Вярвам, че можем да го направим, но само ако сме единни като истински съюзници и партньори.

Колкото и да е трудно, убеден съм, че Обединеното кралство и ЕС ще съумеят да договорят организиран преход към ново партньорство, докато всички държави-членки са съсредоточени върху осигуряването на финансова стабилност и растежа на световната икономика. И тъй като връзките между Обединеното кралство и ЕС ще се променят, струва си да се вгледаме кое няма да се промени.

Специалните отношения между Великобритания и САЩ ще се запазят. Вярвам, че Великобритания ще остане един от най-способните членове на НАТО – нация, която изцяло дава своя дял за нашата обща сигурност и е водещ фактор в участието си в мисии на алианса. Като се имат предвид сегашните заплахи, пред които е изправена Европа, очаквам, че Великобритания ще продължи да има значим принос за европейската сигурност.

По същия начин САЩ ще продължат да имат незаменим партньор в лицето на ЕС. САЩ и ЕС имат най-широките търговски и инвестиционни връзки в света и нашето сътрудничество ще е от съществена важност за стимулиране на растежа в световен мащаб и намаляване на неравенството чрез публични инвестиции, така че глобализацията да предостави нови възможности за всички, а не само за онези, които са на върха. Европа ще остане опорна точка за ангажиментите на САЩ в света.

Нещо повече, докато „Брекзит” създаде известна несигурност, нашето споделено благоденствие ще продължи да стъпва върху твърдата основа, която е НАТО. Наистина, възможността за членство и в ЕС, и в НАТО продължава да е движеща сила за реформи в държави, които се стремят към по-тясна интеграция с Европа. След последната ни среща на високо равнище в Уелс преди две години направихме повече, за засилване на колективната си отбрана, отколкото във всеки друг период след Студената война.

Във Варшава трябва да препотвърдим решимостта си – наше задължение по член пети от Северноатлантическия договор, да защитаваме всяка членка на НАТО. Трябва да укрепим защитата на членките от Централна и Източна Европа, да наблегнем на сдържането и да повишим устойчивостта си срещу нови заплахи, включително кибер атаки. Трябва да задълбочим сътрудничеството в сферата на сигурността между НАТО и ЕС и да увеличим подкрепата си за Украйна, която защитава суверенитета и териториалната си цялост. И макар нашите народи да остават отворени за по-градивни отношения с Русия, трябва да сме на едно мнение, че санкциите срещу Русия трябва да останат в сила докато Москва не изпълни изцяло задълженията си съгласно Минските споразумения.

Отвъд НАТО нашият съюз трябва да направи повече в името на световната сигурност, особено на южния фланг на Европа. НАТО трябва да засили ангажиментите си в кампанията по унищожаване на ИДИЛ и да направи повече, за да помогне на ЕС да разбие престъпните мрежи, които се възползват от отчаяни мигранти, прекосяващи Средиземно и Егейско море.

Решението, което взех тази седмица за значително запазване на сегашния военен контингент на САЩ в Афганистан трябва да окуражи и други съюзници и партньори в пакта да потвърдят решимостта си към мисията на НАТО за обучение на афганистанската армия.

И накрая, като вземам под внимание предизвикателствата, пред които сме изправени, изключително важно е членовете на НАТО да продължат да инвестират в общата ни отбрана. Минаха доста години преди НАТО да преустанови намаляването на разходите за отбрана. За пръв път от почти десетилетие разходите за отбрана в алианса се очаква да нараснат. Движението в тази посока трябва да се запази.

Нашият трансатлантически съюз беше успешен вече близо 70 години благодарение на това, че ние признаваме, макар светът да се променя, а заплахите са динамични, че нашите народи са по-защитени, когато сме заедно. Ние сме нещо повече от военни съюзници. Ние сме обединени от трайното обвързване със споделени ценности – демокрация, плурализъм и общество, което приобщава, засилени от богато многообразие на произход и вярвания.

Дните пред нас ще продължават да се трудни. Но, ако изминалите седем десетилетия са ни научили на нещо, то е, че ще надделеем, ако останем обединени, силни и верни на нашите демократични ценности. Убеден съм, че ще то постигнем. /БГНЕС

----

Барак Обама, президент на САЩ. Статията му е написана за „Файненшъл таймс“.