Мария Капон: Проблемът на Борисов е, че хората не го искат

Някъде леят шампанско, но в много домове в страната хората мизерстват.

Някъде леят шампанско, но в много домове в страната хората мизерстват, но доказаха, че имат изправен гръбнак, въпреки опитите да бъде счупен или купен. След това остро противопоставяне е ключово важно новият президент на България да докаже, че е Президент на всички българи, а не само на тези, които са го подкрепили.

Следващото, но не по важност е да се изправи с лице към кризите, които ни заобикалят, става дума за войната в Сирия, за напрежението в Крим, за Европа след Брекзит, за риска от увеличаване на мигранския поток. Без чувство за хумор са важни и първите контакти с новата администрация на САЩ.

Сега да продължим към ГЕРБ и Бойко Борисов. Последният положи особено старание да унищожи и замести десницата и успя в това начинание. За зла участ, не ставаше въпрос за демократична десница и превърна партията си в инструмент за налагане на еднолична власт. Именно това не разбра до последния момент Бойко Борисов, защото вотът на гражданите не се разположи по оста ляво – дясно, а диктатура – демокрация. Така го наказа българският народ, който в седмицата преди балотажа беше заплашван с апокалипсис, хората бяха тероризирани със саниране, дърва за огрев и какво ли още не, а цялата партия ГЕРБ, в която има и достатъчно свестни хора беше превърната в заложник чрез заплахата му за оставка и , че ГЕРБ ще излезе навсякъде от властта. Той се опита да завлече всички със себе си в политическото небитие., което е изключително непочтено, дори към хората от ГЕРБ, да не говорим за гражданите, които бяха изнудвани и заплашвани.

Най-жалко бе поведението на някои от министрите от присъдружните му партии в кабинета, защото от утре става ключово важен въпросът за създаването и възраждането на демократична и модерна десница, зад която не стоят каквито и да е олигарси.

Това, което ни беше набивано като мантра в последната една година, че стабилността е най-важна е в пълно противоречие с тоталната абдикация на Борисов от властта, с която ни заплашва. Това е човек, който е показал, че прекрасно работи с Президент като Георги Първанов, не само това, но в последствие го припозна и като коалиционен партньор, така че днес няма кой да повярва, че той има толкова голям проблем с генерал Радев. Истинският му проблем е, че хората не го искат него премиерът Борисов и начинът, по който упражнява властта. Поведението на сърдит, в тъжното време на Орешарски, именно тогава под личната диктовка на Борисов, ГЕРБ беше партията, която непрекъснато напускаше заседанията на Народното събрание за да съсипе кворума и да дестабилизира страната. Очевидно стабилност го интересува само, когато той е на власт.

Ако дори за миг БСП си въобрази, че е взела властта в страната, криейки се зад гърба на новоизбрания Президент ген. Радев ще понесе същия оглушителен шамар от народа, защото навиците за еднолична власт са създадени от БКП, просто Борисов се оказа добър техен последовател. Предстои да разберем дали фактът, че има опит за освобождение е достатъчна стъпка за да сме сигурни, че ще дадем път на демократично визионерско управление, за сега това не се е случило, а този процес ще е много по-труден.

Едно е сигурно, Цветанов загуби часовник, но е важно след понеделник ние да не си губим времето, защото след грабежа трябва да дойде градежът. /БГНЕС

-----------------------------

Мария Капон, ЕНП