Иван Николов: Населението в Западните покрайнини се топи, Ньойският договор трябва да се преразгледа

Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград"

На днешния 27 ноември се навършват 97 години от подписването на престъпния Ньойски договор - част от системата на Версайските договори, върху които бе изградено устройството на Европа след Първата световна война. Насилственото откъсване на територии и народи от едни и придаването им към други държави доведе до Втората световна война, с незапомнени дотогава материални разрушения и милиони невинни жертви.

За нас Ньойският договор е недействителен поради редица обстоятелства, особено от юридически характер. Този договор принадлежи на миналото. По времето, когато е подписан след Първата световна война се е решило България да бъде наказана и унизена. Днешните политически реалности са съвсем други.

Днес Ньойският договор е една небивалица, която служи като правно основание за провеждане на обезбългаряване и обезлюдяване на Западните покрайнини, което е престъпление. Самият договор и неговите клаузи почиват на измами, фалшифицирани документи и факти. Всичко това допринася за неговото изпадане извън контекста на времето и историята.

Ньойският договор днес не може да бъде основание тези територии да бъдат подчинени, а част от народа ни - подложен на изтребление. Убеден съм, че неговото преразглеждане престои. Отговорността на българските политици е да говорят непрекъснато за това, за да се стигне до решения, които да направят условията за живот на хората от Западните покрайнини по-нормални. Защото ние не можем да приемем, че в една обединена Европа, която почива на други принципи и ценности днес, в сравнение с началото на 20 век, може да се допуска такова драстично разделение - на потисници и потиснати. А и да се приема за нормално част от народ да бъде осъден на изчезване. Защото Ньойския договор постави част от българите в пълна изолация, в която те нямат възможности нито за свободно икономическо развитие, нито за оцеляване на националната им културна идентичност.

Съвременните българки политици като че ли напоследък по-често поставят този въпрос при срещите си със сръбските си колеги на високо равнище. Аз обаче се съмнявам, че от сръбска страна те срещат достатъчно искрени събеседници, които да имат воля проблемът да бъде решен. И то по начина, който налага новото време и новите условия за спазване на правата на отделния човек и на малцинствата.

Ние, живеещите в Западните покрайнини след 97 г. останахме от 64 000 души през 1962 г. едва 18 500 души, от които само 13 000 говорят български език, според официалната статистика. Общините, населени с българи са най-изостаналите в региона. Това показва ясна тенденция накъде върви българското малцинство - то е обречено на изчезване, на гибел, на емигриране. Имаме застаряване във възрастовата структура на населението, висока смъртност и ниска раждаемост. Тези факти не предполагат нито развитие, нямат нищо общо с ценностите на демократичните европейски държави, а ние претендираме да сме част от тях.

Решаването на проблема на Западните покрайнини е част от европеизацията и на България, и на Сърбия, и… на самата Европа. Както е и част от пътя за омиротворяването на Балканите.

КИЦ „Босилеград” протестира против политиката на изолационизъм на Западните български покрайнини и против бездействието на българските и сръбските правителства, които не успяха да намерят решения за нормален живот и развитие на българите в новите условия след разпадането на бивша Югославия и появата на европейските интеграционни процеси.

Обръщаме се към всички български културно-просветни организации и сдружения в България и по света, към всички български родолюбци, към всички хора на културата, изкуството и спорта, на 27 ноември да се солидаризират с борбата на българските организации в Западните покрайнини и навсякъде, където се намират по света да изразят протест и да осъдят престъпният Ньойски договор, който обрече българите на запад от границата на гибел. За по-малко от един век загубихме четири пети от населението, а останалите сме на доизживяване в условията на хуманитарна катастрофа и изолация. /БГНЕС

----------------------------------

Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград”, Сърбия. Поет, писател, общественик, автор на много книги и статии, носител на наградата Европейски гражданин на 2016 г.

[i]В Столична библиотека се провежда кръгла маса, посветена на трагичните последици от Ньойския договор за България и Западните покрайнини, организирана от Иван Николов, на която той изнесе основния доклад.[/i]