Георги Пашкулев: КЕВР забърка кашата с ценовия шок на газа

Шоковото поскъпване на цената на природния газ е напълно закономерно и е резултат от закъснелите действия с почти три месеца на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Вместо да одобри исканото от „Булгаргаз“ повишаване на цената на „синьото гориво“ в края на декември с 13,53%, КЕВР утвърди тя да поскъпне само с 5%.

Причината, която изтъква регулаторът, е да не се натоварват сметките на потребителите в разгара на отоплителния сезон. Погледнато от тази страна, това решение на Комисията носи социален характер. Да не забравяме, че мнозинството от българските граждани спадат към групата на така наречените енергийно бедни. Едно допълнително натоварване на и без това големите сметки, които всички ние платихме през януари и февруари, можеше да предизвика вълна от недоволство. На подобни протести бяхме свидетели през зимата на 2013 г., които станаха една от причините за оставката на първото правителство на Бойко Борисов.

От друга страна, с отказа си да одобри заявката на „Булгаргаз“ КЕВР е заподозрян от някои анализатори и в изпълнението на политическа поръчка. Периодът, в който това решение трябваше да бъде взето и изпълнено, съвпадна с края на второто правителство на премиера Борисов и предизборната кампания за 44-то Народно събрание. Ако КЕВР бе взел решението през декември, не е изключено всички негативи от него да беше понесла партия ГЕРБ. Отново можеше да възникне в паметта на гражданите зимата на 2013 година.

Забавеното решение на КЕВР имаше следните резултати. На първо място то доведе до драстичния скок през второто тримесечие на 2017 година. Той можеше да бъде много по-малък, ако бяха одобрени исканите 13,53% три месеца по-рано. Второ, бяха нанесени сериозни финансови загуби на „Булгаргаз“. Компанията купува природен газ по пазарни цени в щатски долари, но го продава на своите български потребители на регулирани цени. Сдържането на цените доведе до загуби за държавната компания в размер на 35 милиона лева за първото тримесечие на тази година. Това прави загуба по 40 лева на всеки 1000 куб.м. газ.

Тук е важно да се отбележи, че през посочения период България купува природен газ от „Газпром“ на една доста прилична цена – 157 долара за 1000 куб.м. Тази цена е с 10 долара по-ниска от средната, на която руският газов холдинг продава на световните пазари. Т.е. не трябва да се търси оправдание в това, че руснаците ни продават скъп газ и за това ние вдигаме цените. Нещо повече, доказателство за това, че България получава газ на една справедлива пазарна цена е, че търговците след отварянето на интерконектора Русе-Гюргево и точката Кулата-Сидирокастро проявяват огромен интерес за износ, а не за внос.

Една от причините, поради които ние в момента не можем да намалим цената на „синьото гориво“, е че през последните години значително се сви местният добив. Преди няколко години той покриваше малко над 10% от родното потребление, но днес е спаднал до рекордно ниските 0,17%. Фактически 99,83% са внос от Русия. Така този своеобразен буфер, който ни даваше родният добив, днес не съществува и няма възможност за намаляване на цените. /БГНЕС

-----------------

Георги Пашкулев, заместник-главен редактор на БГНЕС.