Летен конкурс в БНТ

Ако искате да разберете защо сме на 113-то място по свобода на словото и защо медиите у нас са с „ниска степен на независимост" - според доклада на Европейската комисия, можете да прегледате публикациите около предстоящия конкурс за генерален директор на БНТ.

Очевидно заинтересовани кръгове ни внушават че изборът всъщност е... без избор.

Да, има само двама реални кандидати от общо 9 явили се на конкурса. Единият бил подкрепян от едното крило на ГЕРБ, другият от другото. Зад единия стоял Александър Сталийски, зад другия - Цветан Цветанов, ако влезем в детайли. Особеното на някои от тези материали е, че те са неподписани. С две думи - редакционни. Затова и ние ще напишем един такъв, като си задаваме въпроси.

Какво стои зад внушенията за уж предрешения избор между двама кандидати:

дискредитиране на управляващите, дискредитиране на самия конкурс, игнориране на останалите или дискредитиране на единия от уж двамата фаворити. Значи, ако не бъде избран единият от двамата посочени избраници, нещо не е наред. Или в обществото, или в управляващата партия. Защото изборът на необвързан професионалист не е възможен у нас.

Неподписали се автори ни внушават, че конкурсът за генерален директор на БНТ ще се състои не в СЕМ, а в Банкя.

През последните години мениджърското ниво на управление в БНТ се е повишило толкова, че нито една от номинациите не изглежда сериозна. Справката как стои БНТ на пазара обаче не го потвърждава. За да управляваш медия с почти 60-годишна история, се изисква „ясна визия и висока чувствителност", казва в приложение към публикации сегашната генерална директорка на БНТ Вяра Анкова.

Излиза, че без да сме чули и видели намеренията, вече сме отрекли визията и чувствителността на останалите кандидати. Авторите на публикациите са „забравили", че сред игнорираните кандидатите има хора вече управлявали тази медия, а и хора, които са управлявали два мандата друга обществена медия с над 80-годишна история. При това мениджъри с доказан опит, както от държавния, така и от обществения сектор и впрочем авторитетни журналисти.

Нелепо е да правиш сравнение с изпълнителните директори на bTV и Нова, защото става дума за търговски медии, а и възниква неудобният въпрос какъв подобен опит и квалификация има сегашният управленски екип на БНТ. Или може би курсова дипломна работа в НАТФИЗ е онова недостижимо бизнес образование?

Сред кандидатите има преподаватели, както и хора с опит от работа в чужбина, което също не е за пренебрегване.

Изводът, че „няма добър избор за БНТ", означава само едно: опит за запазване на Статуквото или на Някого или Някоя. Вече неведнъж бе нарушен Законът за радиото и телевизията заради Тази и БНТ. Стигна се даже до поправки в закона, които иззеха мандатността. А тя е ключова за този закон за обществените медии.

С какво и за кого се оказа толкова ценен сегашният управленски екип на БНТ? С непрекъснатите дефицити и странични вливания в бюджета, с хвалбите за един сериал, който се продава, но не е ясно кой го е купил и за колко? Може би, едва след като този екип си отиде, ще стане ясно дали ще го повдигаме или разпъваме. Някой притеснява ли се от това? Защото става дума за нашите пари, скъпи данъкоплатци. Иначе тактиката на започналата кампания „в подкрепа" и за „нашите" е ясна. Фаворизираме двама. Очерняме единия. Остава един, който, вероятно, е наш. Ако и той не става, остава сегашното положение. Ето, това е правилният избор. Наздраве в навечерието на председателството на България на ЕС.

Кой или какво може да стои под прикритие зад такъв сценарий - политическа интрига, икономически интереси или група заинтересовани, които манипулират и управляващите, и медиите?

На всичкото отгоре самата процедура за избор на генерален директор на БНТ мина всички законови граници. Първо трябваше да минат парламентарните избори, после президентските. Сега да мине и председателството на ЕС. Какво още трябва да мине, за да има у нас правила и да бъде пощаден общественият интерес? Може и СЕМ да е дискредитиран от серията скандали. Но ако се дискредитира още веднъж, за какво ни е този СЕМ, ще попитат някои. За чие прикритие?

Кандидати за генерален директор на БНТ по азбучен ред:

Особености. Всички са мъже и всички са бивши и настоящи кадри на БНТ. В момента цялото ръководството на БНТ се състои само от жени, повечето от които преди това не са имали нищо общо с БНТ.

Валерий Тодоров - бивш генерален директор на БНР, кореспондент на БНТ, БНР и БТА в Москва, журналист с опит и от печата, от частния сектор

Емил Кошлуков - политик, лидер на движение „Новото време", телевизионен водещ, изпълнителен директор на ТВ7, News7, „Ноу фрейм медия"

Иван Гарелов - дългогодишен водещ на знаковото политическо предаване „Панорама", водещ на публицистични предавания по ТВ7, коментатор

Константин Каменаров - бивш водещ новини и оперативен директор в БНТ, говорител на правителството на Иван Костов, бивш говорител на „Мобилтел"

Радослав Главчев - инженер, бивш служител на БНТ, явява се за 6-ти път

Сашо Йовков - популярен спортен журналист, водещ, редактор в Продуцентски център „Спорт" на БНТ

Стоил Рошкев - поет и журналист в БНТ, работил също в БТА, БНР

Теодор Ангелов - журналист, водещ на публицистично предаване в СКАТ ТВ

Тома Иванов - финансист, бивш финансов директор, и.д. генерален директор, изпълнителен директор на БНТ, член на УС на БНТ и бивш член на СЕМ. /БГНЕС