Димитър Ганев: Антикорупционното говорене в полза на двуполюсния модел

Политическият облик на Народното събрание е заложен още след президентските избори и няма да се промени в скоро време. Именно тогава се оформи много ясен двуполюсен модел в България между две основни партии, между които се води политическата битка – това са ГЕРБ и БСП.

И двата политически опонента са подготвили свои законопроекти за борба с корупцията. Макар те да не съдържат някакви фундаментални различия, по проектозаконите също ще бъде демонстрирано противоборство. Има различия по детайлите. И ГЕРБ, и БСП ще бъдат полюси и никакво разбирателство няма да има по простата причина, че БСП много държи да остане в опозиция на този законопроект. Тя предлага алтернатива само защото иска да се легитимира като алтернатива на самото управление. А защо иска да бъде опозиция на този законопроект и съответно няма да има консенсус между ГЕРБ и БСП? Защото БСП знае много добре, че борбата с корупцията по принцип е едно обречено начинание и такива реални резултати на базата на тази нова структура няма да има. В случая понеже антикорупцията е изключително значима обществена тема, БСП се опитва да се постави така, че като минат няколко месеца и няма видими резултати в борбата с корупцията, да използва тази ситуация като сюжет, по който да удря управляващите и да казва: „Ето виждате ли. Няма никакви резултати. Ние предлагахме друго, а в крайна сметка това, което вие предлагате, не работи“. Основното различие в антикорупционното законодателство на ГЕРБ и БСП се явява начинът на назначаване на ръководителя на тази нова структура. БСП казват: “ръководителят се избира и назначава от президента, ГЕРБ : „ръководителят трябва да се избира от НС. Ако се погледне по-дълбочинно, ще видим, че ако тази нова структура се назначава от президента, тя малко или повече ще бъде от някакъв тип леви кръговете. И ако тя покаже някаква жизненост, ще бъде използвана за трупане на политически капитал от страна на БСП. Разбира се това няма да се случи и ръководителят ще бъде назначаван от НС. БСП ще покаже и в този момент, че те са предлагали алтернатива, а настоящият модел на ГЕРБ не работи.

Сигурно е, че тази битка между ГЕРБ и БСП продължава в рамките на това Народно събрание и можем да се обзаложим по всички линии, че именно този политически сюжет ще бъде основен през следващите няколко месеца.

Въпросът е защо? По една много проста причина – и ГЕРБ, и БСП много ясно осъзнават, че тази битка, това противопоставяне, този конфликт, това напрежение между тях работи единствено и само в техен интерес. Защото това ги консолидира, мобилизира редиците им и в същото време маргинализира цялото останало политическо пространство. Видимо е как през последните няколко месеца основният политически сюжет в България е битката между ГЕРБ и БСП и как практически спряхме да се интересуваме от другите формации. В дясното пространство вече интригата сякаш съвсем не е интересна, синята десница не се чува. ДПС също не може да намери свой собствен сюжет, който да е достатъчно атрактивен. Към Марешки съвсем се загуби интересът. Фактически от тук нататък основното противопоставяне ще върви между ГЕРБ и БСП и това ще бъде усърдно поддържано от тях.

Коалиционните партньори в управлението си търсят някакви тези и ги поддържат. Подобен тип начинания виждаме основно около Валери Симеонов. Докато новините около Красимир Каракачанов са доста приглушени в последните месеци. Не може да говорим обаче за обезличаване на партньорите. Патриотите са ключова част от управлението – те държат ключа към мнозинството и техният глас винаги ще се чува. Няма как премиерът Бойко Борисов да не се вслуша в техните мнения и съответно да реализира част от техните инициативи.

Този двуполюсен модел ще продължи да рефлектира върху обществото. БСП е припозната като основна опозиционна сила и единствена реална алтернатива на ГЕРБ, а ГЕРБ играе ролята на единствен субект, който може да спре ново връщане на БСП на власт. Благодарение на това напрежение между двете партии и хората и в левицата, и в десницата се обединиха съответно около БСП и ГЕРБ. В момента не се вижда субект, който по някакъв начин да застраши позицията на едната или другата партия. Това двуполюсно противопоставяне може да продължи немалко време. /БГНЕС

---------------------------------

Димитър Ганев, политолог, изследователски център „Тренд”.