Любомир Христов: На жените, родени след декември 1959 г., се дава шанс за по-висока пенсия

Новата схема за начина на пенсиониране на българите е сравнително отскоро, НС вероятно ще ги гласува следващата седмица

Новата схема за начина на пенсиониране на българите е сравнително отскоро и затова много хора не са разбрали за какво точно става дума.

Всички, родени след 1960 г., по задължение се осигуряват за пенсия на две места - в НОИ,откъдето ще получат право на държавна пенсия и в  Универсален пенсионен фонд /УПФ/, който е частен,  откъдето ще получат право на т.нар. допълнителна пенсия. Така беше до 2015 г.- харесва ви, не харесва ви- това е положението за всички. След  август 2015 г. , обаче, нещата се промениха. Но българите се даде избор между два варианта. Единият е да продължат да разделят осигурителната си вноска на две части- към НОИ и към своя партида в частен универсален пенсионен фонд. И другият- да се откажат от осигуряване в частен универсален пенсионен фонд и да насочат цялата си осигурителна вноска към НОИ.

От избора на един от тези два варианта  зависи размерът на пенсиите им.

Като първия вариант- този, с който хората са свикнали- ще им даде право на две пенсии, докато при втория, ако преминат изключително и само към осигуряване в НОИ- ще получат една пенсия.

Казвал съм го многократно- капанът е в това, че две пенсии в България са по-малко от една и това е гарантирано от Кодекса за социално осигуряване/КСО/.

Как става така? Чрез заблуда и подвеждане, които са вградени в КСО.

Вижте наименованието, казва се  „ Допълнително задължително пенсионно осигуряване  в универсален пенсионен фонд”. Да, но това осигуряване НИКОГА не е било допълнително. То е изваждащо- за всички и за мен, като роден преди 1960 г., както и за хората, родени след 1959 г. задължителната осигурителна вноска е една, в еднакъв размер. Разликата между мен и тях се състои в това, че те разделят своята задължителна вноска на две, като три четвърти от нея отива в НОИ, където отива и моята, а една четвърт се отклонява от НОИ и се насочва към универсален пенсионен фонд. Така при еднакви условия ,при един и същ стаж, един и същ доход тяхната пенсия ще бъде намалена в сравнение с моята.

Ще ви дам малък, реален пример от г-жа М.Кирова, която в пост под текста и видеото  в сайт на една българска ТВ, след мое участие в нея, написа на  31 май 2017 г.  „Абсолютно е прав, както винаги. Личният ми опит към декември 2015 г.: без прехвърляне в НОИ – 656 лева пенсия, с прехвърляне в НОИ – 747 лева пенсия”.  Разлика- 91 лева. Това никак не е малко. За един пенсионер и 10 лева са пари, защото, когато се пенсионираме и здравето ни, и силите ни са по-малко  и нашите алтернативи да печелим допълнително намаляват.

Така се получава, че пенсията от универсален частен пенсионен  фонд не може да бъде допълнителна- тя е заместваща. Да замести, ама не може- затова две пенсии са по-малко от една.

На хората, родени след 1960 г. се даде възможност да се откажат от осигуряване в УПФ, да прехвърлят  сумите от партидите си към държавен фонд и по този начин да заличат белята, която им се е случила по задължение между  2002 г. и 2015 г. Но…има една уловка със срока. Можете да упражните избора си до 5 г. преди навършване на пенсионна възраст. Затова за жените, родени  през 1961 г., 1962 г. този срок тече. Като особеността днес, на тази дата, е, че могат да се възползват от възможността си за избор само жени, които не са навършили 56 годишна възраст. За тези ,които вече са навършили 56 г., този срок е изтекъл.

В моя блог вече публикувах разяснения по тази тема, появи се, признавам, голям интерес, хората имаха конкретни въпроси и аз съм обявил в четвъртък, на 19-ти октомври т.г. от  19 ч. един безплатен семинар. На него  в течение на 1 час ще се явя и ще отговарям на личните им  питания. Хората могат да отидат на личната ми страница на lchristoff.wordpress.com, на която да се запознаят с подробностите и да се регистрират. Това е към момента.

Но има една предстояща добра новина, надявам се. Ще си позволя да я анонсирам предварително.Към септември т.г. на 302 жени е отказано прехвърлянето от УПФ към НОИ именно поради това, че те са пропуснали срока, а има  други 37 случая на хора, на които им е отпусната вече намалена  държавна пенсия, защото са се  осигурявали към УПФ. В момента в НС има проект за изменение на Кодекса за социално осигуряване , който очаква второ четене. Вносители са много народни представители, главният предмет , цел на този акт е да уреди  начина , по който се управлява УПФ, в какво инвестира и т.н. Това сега не е по нашата тема. Но това, което е- има предложение за допълнение на този законопроект, внесено  между първо и второ четене от народния представител Менда Стоянова и в един от текстовете се казва, че жените, на които към 30-ти юни 2018 г. остават по-малко от 5 г. до пенсиониране, ще могат да осъществят описаното прехвърляне от УПФ към НОИ еднократно до края на 2018 г. Ако този текст стане закон , ще означава, че абсолютно всички жени, родени след 31 декември 1959 г., ще получат втори шанс да получат по-добри пенсии. В т.ч. и тези, на които вече е отпусната намалена пенсия, ще могат да поискат нейното преизчисляване. Наистина се дава втори шанс, влакът не е изпуснат.

Просто трябва да следим кога НС ще предложи  тези промени на гласуване. Вероятно това ще стане в следващите седмици./БГНЕС

….........................

Любомир Христов, финансист. Бил е главен икономист и член на УС на БНБ (1990-1994), съветник на директора на Световната банка (1995-2000), работил е в американски компании (2001-2006), бил е директор на Централния депозитар (2007-2008), член на експертна група в Европейската комисия (2008-2011), член на Консултативна група към Европейския банков регулатор, Лондон (2011-2016), председател е на УС на Институт на дипломираните финансови консултанти.