Проф. д-р Цветалина Танкова: Диабетът - болест и на богатите, и на бедните, не само заради стреса и макдоналдизацията

СОФИЯ-ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

Навремето се смяташе, че диабетът е болестта на богатите хора, че от нея не боледуват хората в по-бедните страни. За съжаление, начинът на живот и при двете групи има доста сходни черти, поради което рисковите фактори приемат същата честота и при едните, и при другите. И допирната точка не е само животът в стрес.

Трябва да се познават рисковите фактори за развитие на захарния диабет. За това правим и периодично кампании, за да напомняме на хората за това. Всеки човек, който има наднормено тегло или затлъстяване, който има член на семейството си с диабет, всеки, който е с високо кръвно налягане или е преживял сърдечно-съдово заболяване, всяка жена, която е родила дете с тегло над 4 кг, както и друг човек, който някога е имал гранична стойност на кръвната захар - всички те попадат в категорията на повишения риск от развитие на диабет.

Поради тези причини е разработен финландски въпросник, който е валиден и за България, с 8 въпроса, който е изключително лесен за попълване. Те се отнасят до теглото на човек, до обиколката на талията, до това дали има член на семейството със захарен диабет, колко често се консумират плодове и зеленчуци, дали се приемат медикаменти за артериалното налягане, доколко се упражнява физическа активност и др. Ако човек има от отговори на въпроси над 10 точки, а максималният е 26, то тогава той е с повишен риск от преддиабет и диабет, а ако сборът е над 12 точки, той е с висок риск от развитие на това заболяване в следващите години. Когато човек направи оценка, че попада в категорията на повишения риск, именно в този момент трябва да отиде да си направи изследвания - на кръвната захар, може да се наложи и натоварване с глюкоза и така да се уточни конкретното състояние.

При нас, при голяма популация на българи с повишени рискови фактори, направихме такива изследвания и установихме честота на захарен диабет при тези хора с рискови фактори - 17.5%. Това е много високо! Бяхме поканили в нашата клиника хората, които имат само един рисков фактор, но те не вървят сами - когато човек има наднормено тегло или затлъстяване, той има и високо кръвно налягане, може да е преживял сърдечно-съдово заболяване, придружено с висок холестерол.

В цял свят е така. Но не се препоръчва масов скрининг за диабет, а на първо време трябва да се прави отсяване на високорисковите хора с въпросници, които са различни в различните страни и след това да се върви към съответните изследвания на кръвта.

Малцина знаят, но тези въпросници са включени в пакетите на общо практикуващите лекари, за да могат да стигнат до повече хора. Въпросниците могат да се намерят и в различни сайтове - има го в сайта на Университетската болница по ендокринология, има го на сайта за метаболитен синдром, а и на други места в интернет.

Но дори и човек да не е попълнил такъв въпросник, а просто да е установил повишени нива на кръвната си захар при изследване, дори и тя да е гранична, а нормата сутрин е 6.1, трябва да се потърси помощ и ако се налага - допълнителни изследвания. Винаги, когато се изследва кръвната захар, трябва да се знаят и стойностите на мазнините в кръвта, да се контролира кръвното налягане. Т.е. кръвната захар не е нещо самоцелно, а е свързана с повишен сърдечно-съдов риск, но в комбинация с многото други фактори, които има при определен човек.

В България, като рискова популация за диабет, сме в твърде сходна ситуация с останалите европейски страни. Рисковите фактори са идентични, водим сходен начин на живот, с много затлъстяване и наднормено тегло сред населението. Всичко това дава като последица и висок сърдечно-съдов риск.

За профилактика срещу коварния диабет би трябвало да обръщаме специално внимание на храненето си. Не става дума за специални диети, а за начин на хранене. На първо място трябва да се подкрепяме по няколко пъти на ден. Важно е да го напомняме, защото голяма част от нас не закусват и не обядват, но пък вечерта се нахвърляме на яденето до степен да изпразним едва ли не хладилника. Това е изключително нездравословно и е един от рисковите фактори за увеличаване на теглото ни и за затлъстяването. Принципът е три пъти на ден основно хранене, с няколко междинни, с приоритетно присъствие на трапезата на плодовете и зеленчуците, на нискомаслените и нискокалорийните храни. Подготовката на храната също е много важна - не на пърженото, на панирането, на готовите храни. Появиха се дори специални термини за предпазване на хората от вредните храни и навици - кокаколонизация и макдоналдизация. Време е да проумеем и да обърнем гръб на тези вредни храни, още повече, когато това засяга нашите деца. Специално внимание трябва да се обърне на храните, които се продават в лавките в училищата, които се предлагат в дневното меню на най-малките - има примери, които шокират и всеки от вас може да ги почерпи от личния си опит и от личните си наблюдения. Домашната храна винаги е за предпочитане, но приготвена задължително със здравословни мазнини и без пържено и панирано. Разумно е да стоим далеч и от сладкишите, и от шоколадовите изделия, които са и много калорични. Не говорим, че на 100% трябва да ги изключим от менюто си, а да подхождаме към тях с мярка. И в никакъв случай не трябва да водим заседнал живот - физическата активност ни спестява много грижи в бъдеще. Нека ходим повече пеша, да не ползваме често асансьор, а да изкачваме стълбите пеша. Прости неща, които препоръчвам да се превърнат в навици. /БГНЕС

---------------

Проф. д-р Цветалина Танкова, секретар на Българското дружество по ендокринология.