Доц. Милкана Бошнакова: БПЦ осъзнава историческия си дълг

Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова, историк.

На 22 февруари 2018 г. се навършват 73 години, откакто Българската православна църква е призната за самостоятелна. На този ден през 1945 г. е отменена схизмата, която й е наложена от Вселенската патриаршия. Този акт е в основата на възможността БПЦ през 1953 г. да си възвърне патриаршеския статут.

Каква е предисторията на схизмата към БПЦ? Тя представлява разкол между Българската православна църква и Цариградската вселенска патриаршия. Наложена е от страна на Патриаршията на 16 септември 1872 г., само 2 години, след като е учредена със султански ферман Българската екзархия като официален представител на българската народност в Османската империя. От тогава в продължение на 73 години – до 1945 г., Българската православна църква е в състояние на изолация от останалия православен свят.

В момента в същото положение е Македонската православна църква – Охридска архиепископия. Тя самопровъзгласява своята независимост през 1967 г., но този акт не е признат от никоя друга православна църква. В желанието си да излезе от изолацията, МПЦ – Охридска архиепископия се обърна в края на миналата година с писмо към Българската патриаршия, че е готова да признае Българската православна църква за „църква-майка”, т. е. църква, създала църковността на нейна територия, и призовава БПЦ да работи за признаването на Македонската православна църква и от останалите църкви.

Писмото предизвика в българското общество вълна от подкрепа към Македонската църква. Трудно решение ще трябва да вземе Светият синод на Българската православна църква и затова той се нуждае от подкрепа. Важно е, че БПЦ приема начинанието за свой дълг. Така и заяви по този повод Българският патриарх Неофит: „Когато трябва да изпълним дълг, ще го направим.” /БГНЕС

--------------------------------

Доц. д.и.н. Милкана Бошнакова, историк.