Димитрина Христева: Мечтая за милионери на 23 години

Sofia Startup Expo не е стартъп, защото в страната ни вече има събития, свързани с високите технологии, с подкрепа за малкия бизнес, с изобретения и иновации, конференции за стартиращи компании.

И ние се радваме, че е така. Решихме да създадем територия, в която да дадем шанс на всички, независимо от сектора, в който искат да стартират. Дадохме си сметка, че въпреки модерната високотехнологична тенденция, която вече произвежда новата индустриална революция, се раждат още много идеи, годни за бизнес. Те също са важни за хората. У нас бе създадена умна система за управление на дома – от 20-годишни млади хора. Регистрира се българска марка дървени очила. Всяка стена вече може да работи като бяла дъска в училищата и това отново е българско решение. Не искам и не мога да изброя всичко – нови приложения, нестандартни мебели, нови материали за строителството, чорапи с нови свойства… Секторите, в които тези български стартъпи облекчават живота на обществото, са безкрайно много.

Може би има логика отделните браншове да показват най-новото - това, което се е родило от идеите на хора, които вярват в себе си. Именно затова ние направихме нещо друго. Направихме експо - първото в България изложение за стартиращи иновативни фирми. Експозицията дава шанс на всички, които са създали нещо с убеденост, че никой преди тях не го е създал. Експозицията дава шанс на абсолютно всички да се покажат и идеите им да пораснат в нов бизнес. Дава и втори, не по-малък шанс – банките, фондовете, инвеститорите да намерят умните продукти или нови услуги, в които да преценят риска и да вложат парите си, за да променят един пазар или да създадат нов и да увеличат печалбите си. Даваме и трета възможност, организирайки конференция в рамките на Sofia Startup Expo.

Sofia Startup Expo 2018 – такива събития създават бизнес.
Sofia Startup Expo 2018 – такива събития създават бизнес. / БГНЕС

Там ще бъдат хората с опит - тези, които вече са създавали стартъпи или вече са подпомагали такива. Там ще са Саша Безуханова, Светослава Георгиева от Фонда на фондовете, Костадин Мунев от Микрофинансиращата институция ДЖОБС, фондовете за рисково и дялово финансиране. Ще чуем как са започнали стартъпи като платформата Coursedot, електровелосипедите ELJOY bikes, Claimcompass, MedicHome, споделените работни пространства OfficeR&D и много други интересни примери. Информацията, знанието, е ценност, която всички хора в реалния бизнес умеят да ценят. Затова смятам, че всички, които решат да дойдат на 13 -14 март в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, ще спечелят. Едни ще спечелят идеи за бизнес, други ще спечелят финансиране, но всички ще спечелят интересни контакти и знание от по-опитните.

Моята мечта и тази на екипа, с който правим изложението, е то да се превърне в място, където всяка година да се вижда, че България расте, мечтае и се развива. Че дава шанс на хора на 23 години да станат милионери, а не на хора, които на 63 години се срамуват да кажат откъде е първият им милион. В България идват такива времена и такива хора трябва да получат подкрепа. Не с лозунги, а с подобни събития. Такива събития вършат работа, създават бизнес, а често и работни места. /БГНЕС

---------

Димитрина Христева, мениджър на проекта Sofia Startup Expo 2018

--------------------------

Sofia Startup Expo 2018 (SSE) е първото изложение за стартиращи компании и нови предприемачи в България. То ще събере на 13 – 14 март 2018 г. в зала „Джон Атанасов“, „София Тех Парк“ цялата стартъп екосистема, необходима за започване и поддържане на стартиращ иновативен бизнес. Провежда се с партньорството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и подкрепата на Българската банка за развитие. Билети за конференцията можете да намерите тук: https://sofiastartupexpo.eu/bg/conference.html.