Рекс Тилърсън – петролен бос и бойскаут

За никой не беше тайна във Вашингтон, че сега вече бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън трудно общуваше с президента Доналд Тръмп много преди да бъде уволнен.

През октомври Тръмп критикува Тилърсън за опита да започне диалог със Северна Корея, заявявайки в своя Туитър, че той си „губи времето с малкия човек-ракета“. Същия месец Тилърсън опроверга слуховете за свое възможно уволнение, давайки пресконференция, която беше излъчена от всички американски телевизии. Любопитен факт бе, че той не оспорваше съобщенията, че той уж е използвал думата „идиот“ по адрес на президента, което разкри телевизия Ен Би Си, позовавайки се на източник от американската администрация. На директен въпрос относно това държавният секретар отговори уклончиво, наричайки целия скандал „дребни глупости“.

След седмица Тилърсън заяви, че може да спечели повече точки, отколкото Тръмп на тест за умствените способности.

Пет месеца по-късно техните работни отношения неочаквано приключиха. Ден след като Тилърсън внезапно прекъсна визитата си в Африка, Тръмп съобщи в Туитър, че новият държавен секретар ще се казва Майк Помпео, който е директор на ЦРУ. В Държавния департамент се говори, че самият Тилърсън е научил за своето уволнение от Туитъра на Тръмп. Още в петък началникът на администрацията на Белия дом Джон Кели му е позвънил и му е казал да чака президентския туит, който ще го засяга лично, съобщават двама високопоставени чиновници. Но Кели не е уточнил какво ще бъде съдържанието на туита или кога ще бъде публикуван.

[b]Езикът на жестовете[/b]

Издигайки Тилърсън на поста държавен секретар през декември 2016 г., Тръмп не пестеше похвали за новия ръководител на американската дипломация. По-конкретно той го обяви за „един от малцината наистина велики бизнесмени в света“.

И макар Тръмп и Тилърсън да се стараеха да не се критикуват пред публика, скоро се появиха съобщения, че между тях има разногласия. Както съобщаваха медиите Тилърсън е бил шокиран от знанията на Тръмп в международната политика. Президентът по никакъв начин не разбирал нейната същност. От друга страна Тръмп се дразнеше на жестовете на Тилърсън по време на преговори.

По време на своя престой като главен дипломат на САЩ, Тилърсън стана свидетел на безпрецедентно напускане на американски дипломати от Държавния департамент.

Тръмп уволни Тилърсън в Туитър.
Тръмп уволни Тилърсън в Туитър. / БГНЕС

Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар от 1997 до 2001 г., казваше, че дипломатите си тръгват „с умопомрачителна скорост“ и наричаше кадровия дефицит във ведомството „извънредна ситуация за националната сигурност“.

Тилърсън коментираше уволненията, заявявайки, че те влизат в неговия план за „реорганизиране на ведомството“ и отговарят на обещанията на президента да „пресуши блатото“ на вашингтонската демокрация. Той наричаше реорганизацията на Държавния департамент едно от най-значимите си постижения.

[b]Петролен бос и бойскаут[/b]

По-голямата част от живота си до назначението си в Държавния департамент 65-годишният Тилърсън е работил в една от най-големите петролни компании в света - „ЕксонМобил“. С течение на времето той е израснал до неин ръководител, успоредно с това става президент на Американското бойскаут движение. Тилърсън се е готвил да излезе на пенсия, когато американският президент му предлага една от главните роли в своята администрация.

Издигането му на този пост съвпадна с обвиненията на американските служби за сигурност за възможната намеса на Москва в президентските избори в САЩ.

Самият Тилърсън е носител на руския Орден на дружбата, връчен му след сключването на няколко сделки на стойност милиарди долари с „Роснефт“ през 2013 г. Освен това, според някои информации, Тилърсън е близък приятел с ръководителя на компанията Игор Сечин.

По време на изслушванията в Сената преди назначаването си, той трябваше да отговаря на множество въпроси относно връзките си с Русия. Тилърсън беше одобрен, но с минимален превес: само няколко демократи гласуваха за неговото назначение за ръководител на Държавния департамент.

Рекс Тилърсън ще бъде наследен на поста от Майк Помпео.
Рекс Тилърсън ще бъде наследен на поста от Майк Помпео. / БГНЕС

Преди своята визита в Москва той критикуваше обилно действията на Кремъл в Сирия, но се обяви срещу международните санкции, наложени на Москва заради присъединяването на Крим.

С журналистите, отразяващи работата на Държавния департамент, не успя да намери общ език. По време на своята първа официална обиколка в Азия през март Тилърсън разреши само на един журналист от консервативно издание до го придружава. „Не общувам с пресата. Не се нуждая от това“, каза той.

Сега Тилърсън, женен баща на четири деца със състояние, оценявано на 325 милиона долара, ще може да се наслаждава на спокойна пенсия на ранчото си в Тексас. /БГНЕС

---------

Анализ на Би Би Си.