Апатията на избирателите може да помрачи победата на Путин

Руските граждани са готови да поставят Владимир Путин начело на държавата за пореден шестгодишен мандат, доверявайки му противопоставянето със Запада, който смята руския президент за опасен автократ.

Резултатите от допитванията до общественото мнение показват, че 65-годишният Путин изпреварва останалите кандидати с гигантска разлика. Поредният президентски мандат ще му позволи да остане на власт почти четвърт век, отстъпвайки само на Йосиф Сталин по този показател.

Триумфът на Путин може да бъде помрачен само от апатията на избирателите в условията на предсказуем резултат от гласуванията, която може да се трансформира в ниска активност, и от протестите, ако на улиците излязат онова малцинство от руснаци, които открито критикуват действащия президент и наричат предстоящите избори фарс.

В навечерието на изборите Путин не слизаше от екраните на водещите телевизии, представящи го като единствения, който може да защити националните интереси на Русия пред лицето на враждебния външен свят.

“Нищо, ще издържим и този натиск. Ще подкрепим Русия и Владимир Владимирович“, заяви Светлана Андрус, която участва в митинг в подкрепа на Путин в Москва.

Като доказателство за патриотизма на руския президент неговите привърженици посочват военната интервенция в Сирия и присъединяването на Крим. Те смятат западните санкции, въведени срещу Русия заради кризата в Украйна, за цена, която си струва да бъде платена. Конфликтът с Великобритания заради отравянето на бившия офицер на руското военно разузнаване Сергей Скрипал с бойно отровно вещество, за което Лондон обвинява Москва, не е поколебал позициите на Путин. Русия отрича да е свързана с този акт.

[b]Бойкот[/b]

Проведеното на 9 март от държавния фонд ВЦИОМ проучване на общественото мнение дава на Путин 69% от гласовете. Неговият най-близък съперник – издигнатият от комунистите Павел Грудинин е с малко над 7%.

Другият кандидат, дъщерята на бившия началник на Путин телевизионната журналистка Ксения Собчак, въпреки очакванията остро критикува Кремъл, но подкрепата за нея е 2%, показва същото допитване.

Кремълските чиновници признават, че доминирането на Путин може да намали желанието за гласуване. В очите на елита ниската активност ще навреди на легитимността на президента, която отчасти се основава на народната подкрепа.

В Екатеринбург 38-годишният безработен Сергей Хазиев описа изборите като „цирково представление, което незнайно защо у нас наричат избори“. „Този път няма да отида“, добави той.

Първият политик, който от много години оспори властовата хватка на Кремъл, Алексей Навални не е включен в избирателната бюлетина. Той е отстранен от участие в изборите заради присъда по дело за корупция и кражби, което той твърди, че било изфабрикувано от Кремъл.

Навални, който използва социалните мрежи за разгарянето на недоволството на своите предимно млади привърженици от корупцията на чиновничеството, призова за бойкот на изборите. „Нашата кампания за бойкот работи“, каза той тази седмица.

Като доказателство той посочи усилията на чиновниците да привлекат хората да отидат да гласуват, включително с обещания за евтина храна. Опозиционерът също заяви, че държавата оказва натиск върху държавните служители и студентите, принуждавайки ги да гласуват.

[b]Тежестта на службата[/b]

Управлението на Русия през следващите шест години обещава многобройни предизвикателства, въпреки гарантираната победа. Заради тежестта на ниските цени на петрола и западните санкции руската икономика през 2017 г. нарасна само с 1,5%, което е значително по-малко, отколкото тази динамика, която тя демонстрираше през първите години от управлението на Путин.

Той многократно е говорил за необходимостта да се оживи икономическия ръст, но мерките, препоръчвани от много икономисти – по-конкретно съкращаването на държавния дял в икономиката – срещнаха съпротивата на тези в президентското обкръжение, които дължат на държавата своето положение и богатство.

Новият президентски мандат на Путин може също така да бъде отбелязан и заради неяснотата на неговите планове за бъдещето. Конституцията му забранява да се избира за нов мандат и Путин е заявявал, ме няма да я променя в името на запазването на президентския стол.

Някои източници в управляващия елит споделят, че очакват повторение на маневрата, предприета от Путин през 2008 г., когато в името на заобикалянето на конституционните ограничения президентският пост бе зает от лоялния му Дмитрий Медведев, а самият той управляваше през премиерския пост.

Ако Путин, който в края на поредния президентски мандат ще бъде на 71 години, иска спокойно да излезе в пенсия, на него ще му се наложи да помисли за наследник, което може да провокира конфликт сред различните групировки вътре в управляващия елит. /БГНЕС

-----------

Кристиан Лоу и Наталия Шурмина, Ройтерс.