Срещата Тръмп-Путин: без големи очаквания

VIETNAM APEC SUMMIT

След няколко срещи по време на международни форуми президентите на САЩ и Русия могат да проведат първите си двустранни преговори. Въпросът е: кога да очакваме тази среща?

За момента не е известно нито времето, нито мястото на срещата на двамата най-силни лидери в света. Но за това, че тя може да се състои в „не чак толкова далечното бъдеще“ заяви в края на март Доналд Тръмп. Междувременно медиите научиха някои подробности от телефонния разговор, в който стопанинът на Белия дом е поздравил Владимир Путин с победата на президентските избори в Русия.

[b]Съобщения за възможна среща[/b]

До момента Тръмп и Путин са се срещали два пъти по време на международни форуми на върха – през юли 2017 г. на срещата на Г-20 в германския град Хамбург и през ноември във Виетнам, където двамата лидери участваха в срещата на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество /АТИС/. По информация на руските медии, Тръмп е поканил Путин във Вашингтон. Американските медии съобщиха в понеделник, 2 април, че по време на телефонен разговор са се споменали „няколко възможни места за срещата“, включително в Белия дом.

Руската страна като цяло положително е реагирала на поканата на Тръмп, макар че съветникът на стопанина на Кремъл Юрий Ушаков отбеляза, че на фона на събитията след разговора, „трудно могат да се обсъждат възможностите за срещата“. Очевидно Ушаков има предвид изгонването на десетки руски дипломати от САЩ в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Русия в опит за отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал с помощта на нервнопаралитичен газ. Москва отхвърля тези обвинения и отговори с изгонването на американски дипломати.

[b]Към каква сделка с Путин се стреми Тръмп?[/b]

Експертите сдържано оценяват както самата новина за срещата на Путин и Тръмп, така и нейните възможни резултати. „Не изключвам, тя да се състои“, заяви пред ДВ Улрих Кюн, експерт във Виенски център за разоръжаването и неразпространението на ядреното оръжие. Той отбеляза, че на нея могат да попречат неочаквани събития, като „случая Скрипал“. Според него в момента трудно може да се прогнозира американската политика спрямо Русия.

Путин и Тръмп във Виетнам.
Путин и Тръмп във Виетнам. / БГНЕС

От една страна, двустранните отношения се влошават, включително на фона на обвиненията по адрес на Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и решението на Вашингтон да доставя оръжие на Украйна, а от друга – „президентът, изглежда, има интерес от сключването на някаква сделка с Путин“. „Никой не знае що за сделка е това“, каза Кюн.

Според експерта, ако срещата на върха все пак се състои, то най-доброто място за нейното провеждане би било неутрална територия, например, Женева или Виена. Докато във Вашингтон и Москва „атмосферата е отровена така, както е било по време на Студената война“.

[b]Противоречиви сигнали от Вашингтон[/b]

Кюн смята, че Путин има малко „по-голям интерес“ от такава среща, отколкото Тръмп, защото се стреми към възприемането на Русия „като свръхдържава, разговаряща наравно със САЩ“. Но, както отбелязва експертът, Русия трябва да направи конкретни стъпки на международната сцена, например, да съдейства за разследването на „делото Скрипал“, да подобри хуманитарната ситуация в Сирия или да съдейства за разведряването в Източна Европа, където бившите съветски републики в Прибалтика „чувстват заплаха от РФ“.

Паул Иван, експерт в Центъра за европейска политика в Брюксел, в интервю за ДВ също обърна внимание на противоречивите сигнали от Вашингтон към Москва. „Поканата към президента Путин не е задължително да съвпада с изгонването на дипломатите, което стана малко по-късно“, отбеляза Иван. Според него от срещата на двамата президенти не може да се очаква пробив. „Въпреки малко наивната представа на президента Тръмп за това, че той може да сключи сделка с другите лидери, аз не бих очаквал това“, казва той.

Ролята на личността в международните отношения е огромна, но не определяща, смята Иван. При това той отбеляза, че отношенията на Тръмп и Путин „изглежда, продължават да са добри“, въпреки общото влошаване на двустранните връзки между САЩ и Русия. /БГНЕС

----------

Роман Гончаренко и Захар Бутирски, ДВ.