Орбан получи мощен импулс на изборите в Унгария

Виктор Орбан излиза по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа консервативна партия в неделните парламентарни избори в Унгария. Това му дава трети пореден мандат като премиер и свободата да засилва централизацията на властта и да продължава размяната на удари с ЕС.

Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е безапелационен: на почти всички преброени бюлетини, и със силна мобилизация на избирателите, партия ФИДЕС получава 48,8% от гласовете, с почти тридесет пункта пред крайнодясната формация "Йобик", която изостави ксенофобската реторика.

Този резултат оставя надежда за бъдещото мнозинство да спечели 133 от 199-те места в унгарския парламент и следователно ново "абсолютно мнозинство" от две трети, както през 2010 г. и 2014 г., което от своя страна позволява да се гласуват конституционни промени.

"Страната е оранжева" (цветът на Фидес), пише на първата си страница в нощта срещу понеделник Index.hu, един от основните новинарски сайтове на унгарска преса, чийто министър-председател е обвинен, че задушава плурализма през последните осем години като премиер.

Европейските партньори не се втурнаха да поздравяват 54-годишния лидер, чиито националистически дитирамби срещу "имиграционната инвазия", мултикултурализма и предполагаемата намесата на "Брюксел", е главоболие за някои от държавите членки ,

- Съюзи -

Но Виктор Орбан не е изолиран случай. Този, който издигна от 2015 г. стотици километри бодлива тел, за да блокира нелегалната миграция и оприличава бежанците с терористи, се оказва подкрепен от осезаемото втвърдяване на миграционната политика в няколко европейски столици.

Вече съюзник с няколко страни от Централна Европа, включително Полша, в суверенния си кръстоносен поход, заяви, че иска да работи с Италия и Австрия в съюз на държави, които са враждебни към имиграционната политика. Във Виена коалицията между консерваторите и крайната десница е на власт от декември. В Рим Лигата на Матео Салвини, крайнодясна групировка, е лидерът на дясната коалиция, която го доведе на власт на 4 март.

"Преобръщането на ценностите и масовата имиграция, насърчавани от ЕС отново са отхвърлени", зарадва се в неделя в „Туитър“ водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен, в духа на поздравленията на лидера на опозицията в Холандия, анти-ислямския депутат Геерт Вилдерс, редовен посетител на Виктор Орбан в Будапеща.

"Това е приливна вълна за Фидес, която дава на Орбан огромна легитимност поради високата избирателна активност, включително в международен план", заяви политическият анализатор на АФП Даниел Хджедъс от обсерваторията за свободите

„Фрийдъм Хаус“ предвиждаща укрепване на "атаките към критичната граница на гражданското общество".

- Списък на враговете -

От 2010 г. насам партията Фидес разбърка много от институциите и противниците на властта в страната, като медиите и правосъдието, но и икономиката и културата. Всичко е законно, благодарение на преобладаващото мнозинство в парламента и без да бъдат спирани от критици в Европейската комисия и много международни наблюдатели.

Преди изборите премиерът заяви, че иска да предприеме "морални, политически и правни" мерки срещу противниците си след парламентарните избори. Той обяви и че има списък с 2 хиляди души, на които е било платено да свалят правителството си.

"Ние знаем точно кои са те, знаем имената им, за кого и как работят", изтъкна той, насочен специално към неправителствените организации, финансирани от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, когото направи своя изкупителна жертва с цената на кампания с антисемитски намеци.

Новият пакет от мерки, планиран за периода след законодателната процедура и наречен "Стоп Сорос", планира да обложи НПО, "подкрепящи имиграцията", неясна концепция.

Въпреки малкото мнозинство от гласоподавателите, които се обявяват в проучвания на общественото мнение за промяна на правителството, опозицията не успя да извлече полза от тази умора срещу лидера.

Осъждайки упадъка на услугите в общественото здравеопазване, младежката емиграция, съмнителни практики и клиентелизма на кръговета на властта, особено при използването на европейските фондове, и левите, и либералита, разпръснати между няколко конкуриращи се формации не изглеждат като надеждни алтернативи. /АФП