Милена Милотинова: България постави нова тема пред ЕС – интеграцията на Западните Балкани

България постигна много успехи по време на европредседателство си, което все още не е приключило. Най-големият успех е, че успяхме да вкараме в европейския дневен ред нова тема, а именно евроинтеграцията на Западните Балкани, с което държавата ни успя да си върне лидерската роля на Балканите.

Това каза в интервю за БГНЕС водещата на предаването „Брюксел 1“ по национална телевизия „Bulgaria ON AIR“ Милена Милотинова.

„Това, че България постави като централна тема евроинтеграцията на Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС е безспорен успех. Темата е много важна за целия регион, а и за Европа. Защото в момента, в който в Западните Балкани имаше някакъв скептицизъм по отношение на това дали и кога Европа би могла да приеме страните от Западните Балкани, извеждането на тази тема като приоритет на председателството ни зададе нова посока в дневния ред на Европа и оттук нататък най-вероятно и Австрийското председателство ще трябва да продължи тази тема. Важното е, че на 6-те страни от Западните Балкани беше дадена европейска перспектива“, коментира Милотинова.

Тя добави, че не са били поставени конкретни срокове, защото положението в различните държави е различно и едва ли всичките държави от Западните Балкани ще бъдат приети наведнъж.

„Гърция и Македония имат проблем с името и Република Македония ще получи дата за започване на преговори с Евросъюза, когато се разреши този спор. Ако двете страни се разберат за името, това ще ускори евроинтеграционния процес на Р Македония и да се надяваме това да стане по време на европредседателството на България. Преговорите са двустранни, независимо, че са с посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц“, подчерта телевизионната водеща.

Тя уточни, че едно от най-важните условия за започване на преговори по присъединяване към Евросъюза е кандидатстващата страна да няма спорове с други държави. В случая спорът за името е ключов за двете ни съседки, още повече, че Гърция налага вето не само за ЕС, но и за НАТО. Милотинова припомни, че през 2008 година се очаквало на срещата на високо равнище в Букурещ Македония да получи покана да се присъедини към НАТО, но това не се е случило, защото Гърция не била съгласна.

„Давам неслучайно този пример с Македония и Гърция, тъй като проблемите между Косово и Сърбия са съвсем различни (Сърбия не признава Косово). Там говорим за съвсем различни срокове. При правителството на Заев изглежда, че Р Македония има по-близка европерспектива, това едва ли важи за Сърбия, която вече е започнала преговори, но изостава“, подчерта Милотинова.

Според нея връщането на темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа е важно, тъй като в началото на своя мандат председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви, че в рамките на неговия мандат няма да има ново разширяване на съюза.

„Това е най-големият успех, защото всички останали теми сме ги приели от предишното председателство, но това е нова тема, която България успя да прокара. България е малка страна и, за да чуят гласа й в Брюксел значи доста сме се постарали“, подчерта тя. Според нея страната ни е постигнала голям успех и по отношение на двойния стандарт при храните.

„Успехът на българското председателство е, че при разговорите се стигна до идеята да се изработи ново европейско законодателство, което да премахне двойния стандарт при храните. До този момент се обсъждаше единствено да има общи стандарти и да няма разминаване в съставките на храните, но никой не поставяше темата за общо законодателство, което да задължи всички страните-членки. Сега, освен че на срещата на 30.04, която се проведе в София на високо ниво по проблема, се каза, че ще има общо европейско законодателство, се поставиха и срокове. До април 2019 г. може да очакваме това общо законодателство за ЕС да е готово, след което държавите-членки ще имат 2 години срок да го въведат в своите национални законодателства“, заяви телевизионната водеща.

Като друга стъпка в посока сигурност на Балканите, тя отбеляза и идеята за създаването на Балкански център за сигурността. Милотинова каза, че тази новина е излязла след визитата и срещата на премиера Бойко Борисов с премиера на Албания Еди Рама. Този център ще следи дали и колко от чуждестранните бойци, които са били в Ислямска държава се връщат на Балканите или използват Балканите като транзитна територия за преминаване в страните от Западните Балкани. Според нея колкото по-ясна е перспективата за еврочленството на страните толкова по-голяма стабилност може да очакваме от тях. /БГНЕС