Марин Марковски: Нужен е закон в борбата срещу фалшивите новини

Държавата трябва да създаде специален закон срещу фалшивите новини. Това коментира за БГНЕС адвокат Марин Марковски. „Този закон трябва да бъде подчинен и на принципа, че всяко действие, което има сериозни обществени последици за гражданите, следва да намери своята санкция. Закон без санкция, то е пожелание, лозунг, намерение, игра с претенции, че ще се прави нещо“.

„Разбира се, този закон трябва да бъде сериозно обмислен. Няма пречка в изключителни случаи да се приеме, че фалшивата новина, която е обмислена, представлява престъпление и трябва да се потърси отговорност по Наказателния кодекс. В тази връзка е необходимо да се включи в него и специален текст“, категоричен е адвокатът.

Марковски препоръчва да се изготви и механизъм за опровергаване на фалшивите новини. „В закона трябва да се предвиди институция, например към Съюза на българските журналисти, която да има разследващи функции и да излиза със становище, че една новина е фалшива. Любопитно е, че въпросът за фалшивите новини е изследван много внимателно във всички разузнавателни служби, когато има противоборство между отделни държави. Нека се разбере, че тези новини са много сериозно оръжие, което да наруши спокойствието и нормалния ред в държавата“, посочи адвокатът.

„Принципът за истината е решителен за цивилизованото общество. Той е необходим в политиката, правото и обществения живот на всяка една цивилизована държава. Този принцип налага, че трябва да има сериозни реакции на институциите и обществото срещу фалшивите новини, тъй като последиците могат да бъдат много опасни, включително до създаване на напрежение между хората без основание, до заблуда за важни събития в държавата. Понякога фалшивата новина може да съсипе лични съдби”, убеден е Марковски.

По отношение на намерението на Европейската комисия да създаде Кодекс за борба с дезинформацията, Марин Марковски отново смята, че решението е специален закон, всичко останало отново ще има пожелателен характер. /БГНЕС