Д-р Валентин Иванов: Нов метод при АГ заболяванията безкръвно премахва полипи и миоми
Д-р Валентин Иванов: Нов метод при АГ заболяванията безкръвно премахва полипи и миоми

Нов метод при АГ заболяванията безкръвно премахва полипи и миоми, 60% от жените преодоляват стерилитета. За това разказа пред БГНЕС един от водещите у нас специалисти в тази област д-р Валентин Иванов, акушер-гинеколог в Специализирана Трета гинекологична клиника по инвитро и безкръвни операции в Университетска АГ болница „Майчин дом” в София. Става дума за т.нар. биполярна резекция или хистероскопия, която успешно се практикува в най-добрата АГ болница у нас, дала живот на стотици хиляди хора и помогнала на хиляди жени да имат пълноценен живот.

„В докторската дисертация, която наскоро защитих, се спирам на новите методи за лечение на заболявания вътре в кухината на матката, свързани с нетипични кръвотечение - някои от тях могат да доведат до стерилитет или злокачествени заболявания”, разказва лекарят. И продължава: с модерна, ендоскопска методика, популярно наречена бъзкръвна, може да се проникне в кухината на матката и да се отстранят полипите или миомните възли. По време на операцията ги виждаме на голям екран, всичко е визуализирано, диагностицираме проблема и ги отстраняваме цялостно. Досега масово в България се прилагаше кюретажа на матката и продължава да се прави – технология, която в модерния свят вече напълно се избягва, отбелязва д-р Иванов. За съжаление, у нас, поради различни причини – ниско оценен медицински труд, липса на подходяща апаратура и недостатъчна подготовка на медицинските специалисти – новата методика не е достатъчно популярна, подчерта той.

В дисертацията, която д-р Иванов е защитил, е направено първото у нас мащабно проучване върху над 1000 пациентки с такива проблеми, продължило 6-7 години. Обединява ги един признак – случаите на нетипично кръвотечение при жената, а причините са основната тема на докторския труд – полипите и миомните възли в кухината на матката. Всяко едно заболяване, твърди д-р Иванов, в тази част от тялото на жената може да бъде диагностицирано и лекувано по новата методика. Много от пациентките са със стерилитет и се наблюдава неизносване на бременността по тези причини. Докато след лечението по новия метод 60% от жените забременяват и износват нормално плода, което е огромен успех в битката с демографската криза.

Когато при една жена се появят тези обезпокояващи признаци, налагащи оперативно лечение, винаги се появява въпросът – коя е причината. А тя обикновено е комплексна – модерното хранене, свързано с прием на некачествени продукти, съдържащи хидрогенирани мазнини и консерванти, които правят средата в организма кисела, тютюнопушенето, както и затлъстяването.

В Университетската АГ болница „Майчин дом” и в болниците в големите градове в България разполагаме с модерна апаратура
В Университетската АГ болница „Майчин дом” и в болниците в големите градове в България разполагаме с модерна апаратура / БГНЕС

Учудващото и необяснимото е, че много болници в страната разполагат с модерната ендоскопска техника, която на популярен език наричаме безкръвна, но не се ползва. Тя се състои от един апарат, свързан с видео система. Инструментът е с малък диаметър и с него проникваме с кухината на матката на жената, без допълнително разкъсване на канала, както се получава при досегашния кюретаж или абразио, и така лекарят получава достатъчно визуална информация за проблема, обяснява д-р Иванов. С тази техника се отстранява полипа или миомния възел безкръвно без да се увреждат тъкани в близост до обекта на интервенция. Ще го кажа образно – при кюретажа все едно се влиза в тъмна стая и не се знае какво има в нея при операцията, докато при новата методика всичко е онагледено на голям екран и с лекота се насочваме към проблемното място. При кюретажа опасността от увреждане на репродуктивната система на жената е реална, при тях често се стига до престъргване на кухината на матката, получават се пробиви, които често водят до стерилитет, посочва д-р Иванов.

Но защо в болниците продължават да се прилагат методи от миналия век и да се подлагат жените на излишни изпитания и рискове?

Специализираното изследване в докторския труд на д-р Иванов не е самоцелно или поредната защитена дисертация. То поставя изключително наболял въпрос – докога „ще стоим жадни до извора”? Докога ще имаме техника, която щади женския организъм и дава блестящи резултати, а се робува на инерцията, която помага в определени случаи, но никак не е безвредна?

Д-р Иванов даде пример с болницата в Гоце Делчев. Тя разполага с подобна модерна апаратура, която , обаче, стои затворена в кашони вече доста години. И всичко това на фона на възможностите на екип от лекари – гинеколози, които са в състояние да проведат практически обучителни курсове с колегите им от други болници в страната, за да могат и те да усвоят новия опит и да започнат работа по новата методика, доказано иновативна , безопасна и ефективна. Тези умения лекарите могат да придобият не само като присъстват на операции в болници като АГ „Майчин дом”, но и като се опитат пред зорките очи на практикуващите си колеги сами да поработят с новата апаратура. Така се прави навсякъде по света. Уменията се добиват с практика , още повече, че опитните лекари могат да оказват и консултативна помощ по места.

В Университетската АГ болница „Майчин дом” и в болниците в големите градове в България разполагаме с модерна апаратура, с която можем да лекуваме различни заболявания при жената от гинекологичен и репродуктивен характер, пояснява д-р Иванов. По света и във водещите инвитро клиники у нас през последните 2-3 г. все повече навлиза и т.нар. офис хистероскопия, т.е. възможността подобни операции при по-леки случаи да се извършват без упойка и в кабинетите на лекарите. Например, идва пациентка за профилактичен преглед с проблем, свързан с кръвотечение. Провеждаме ехографско изследване, установяваме причината и можем без да хоспитализираме жената, без болничен престой, да премахнем малък полип или малък миомен възел амбулаторно. След което пациентката става и си отива в къщи, като запазва ненарушена своята работоспособност. Защото този метод е минимално инвазивен и по целия свят се нарича еднодневна хирургия. Целта е да се щади времето на пациента и чисто психологически да се предпази от ненужен болничен престой, твърди д-р Иванов. В Университетската АГ болница „Майчин дом” също вече има такава апаратура, която много скоро ще заработи, може би, още другата седмица, уверява лекарят.

Много болници в страната разполагат с модерната ендоскопска техника, но не се ползва.
Много болници в страната разполагат с модерната ендоскопска техника, но не се ползва. / БГНЕС

Опитният акушер-гинеколог има изисквания и към жените. Общата култура предполага те да имат познание до къде може да доведе едно нетипично кръвотечение и с какво може да бъде свързано то. Най-важна е винаги профилактиката. Защото, когато проблемът се хване още в началото, той се решава по-бързо и адекватно. Не бива да се пропуска моментът, когато на ход е безкръвният метод, защото впоследствие нещата се усложняват и може да се стигне до премахване на важни органи, които са осакатяващи за жените, убеден е той.

Д-р Иванов е посветил целия си живот на медицината и на женското здраве. Стотици са благодарностите към него, особено на майките, домогнали се до най-щастливия момент – да имат дълго чаканото дете. И цялото му семейство е погълнато от хуманната професия- съпругата му е лекар, двамата му сина са студенти – единият по медицина, другият изучава стоматология. Хармонията в дома д-р Иванов допълва с разходки из планините в малкото му свободно време, както и с лова и риболова. Но пълната си съсредоточеност в трудната мисия да се бори за здравето на жените и раждането на децата им той постига с нещо, което ни е дадено не само по рождение, но и се възпитава с годините – любов. Към тези, които го заслужават най-много – жените и майките. /БГНЕС