Бивш и настоящ шеф на БЛС: Прокарва се неясен нов модел на здравно осигуряване на гърба на всеки българин

Прави се опит да се прокара неясен нов модел на здравно осигуряване, който ще натовари всеки един българин. Финансовата тежест ще падне на цялото население. Здравният министър разказва като приказка за нов модел, писмено още никой не е видял нищо. Предвижда се въвеждане на допълнително задължително здравно осигуряване, на практика ще си плащаме почти цялата болнична помощ. Всеки ще е задължен да плаща още по 12 лв. за здраве.

Такъв коментар направиха пред БГНЕС бившият и настоящият председатели на Българския лекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Иван Маджаров, потърсени да коментират подложената на обсъждане от здравния министър идея за нов здравноосигурителен модел.

[i]Междувременно от МЗ съобщиха, че парламентът възложи на министъра на здравеопазването да представи модел за реформа в здравеопазването до края на месец септември, след широко обществено обсъждане. В МЗ от началото на седмицата се провеждат интензивни работни срещи с представители на съсловните организации, университетските, областните, общинските и частните болници, пациентски организации, синдикати, работодатели, институции и др. Целта на тези предварителни разговори е да се обменят, обсъдят и представят идеи и предложения, както и насоки за промяна или усъвършенстване на настоящия здравноосигурителен модел. Според МЗ целта е да се постигне максимален обществен дебат и консенсус относно промените в настоящия здравноосигурителен модел или неговото усъвършенстване.[/i]

За министерството са важни позициите на всички страни в този процес – позициите на пациентите, съсловието, работодателите и синдикатите. Всички добри идеи и предложения ще бъдат анализирани и обобщени, като министърът ще ги представи на официално организирана Национална кръгла маса на 26 септември. На форума ще има и международно участие. Така ще се постави началото на следващ дебат за реформата в здравеопазването.

Финансовата тежест на допълнителното задължително осигуряване фактически ще падне върху населението – върху работещите. В проекта за нов здравноосигурителен модел нищо не се говори за деца, за пенсионери, коментира д-р Райчинов. Всичко ще падне на работещите. Ще плащаме допълнителни здравни осигуровки или застраховки, няма значение как ще бъдат наречени. В момента девет групи включително деца и пенсионери, както и военни, полицаи и др. се поемат от държавата. В концепцията на МЗ нищо не става дума нито за работодатели, нито за други – затова смятам, че върху населението, убеден е д-р Райчинов.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС обясни, че вчера за първи път са чули от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за новия здравно осигурителен модел. Беше ни разказан като приказка, затова каквото и да кажа, ще е предварително, уточни шефът на съсловната организация. Вчера ние – трите съсловни организации – на лекарите, на зъболекарите и на сестрите, бяхме поканени в министерството и там ни бяха представени нови варианти, които за съжаление, ни бяха преразказани устно. Получава се така – че на нас министърът ни ги разказва, а след това се очакват от нас предложения. Дори юристите не могат да ни помогнат при такъв подход. Мога да кажа това, което аз съм разбрал, но то всъщност не е крайно, защото нямам нищо написано. Тепърва очакваме писмено предложенията на министерството, каза д-р Маджаров.

Беше ни обяснено, че единият модел предвижда демонополизация на НЗОК – тя става равнопоставен играч с останалите застрахователни фондове, като всеки от нас решава къде да даде парите си. Този модел се оценя като по-рисков. Следващият модел, който се оценя като по-мек, е НЗОК си остава със своите 8% и се въвежда допълнително задължително осигуряване като при пенсионните фондове, където, според техните разчети, би трябвало всеки от нас да внася равна вноска от около 12 лв. Като трети вариант вече се разрешава и допълнителното доброволно застраховане, което го има и сега, разказа докторът.

Има изключително много неясноти. На нас ни беше обяснено, че това е само предварителен вариант, който ще се обсъжда, а наесен на кръгла маса ще бъде официално представен. Основните цели, които си поставят са допълнителни средства за здравеопазване и повишаване на контрола, коментира д-р Маджаров.

Срещата завърши така – след като подробности не сме разисквали, дори не получихме отговор на въпроса ни къде точно виждат ролята на съсловните организации, всъщност чухме една приказка, разказана от министъра. А досега съсловните организации играем роля на гарант пред обществото, подписвайки рамковия договор. Така например гарантираме какви средства ще отидат към общопрактикуващите лекари, за болничните заведения, по какъв начин се отчита общата медицинска дейност – как се заплаща. Не ни беше отговорено на този въпрос. Затова ние си запазваме правото да чакаме още малко и да видим какво точно ще предложат писмено – обещаха ни, че ще ни изпратят в резюме писмено своите предложения. Истината е в подробностите, там, където са дребните неща – там е философията, а ние не знаем нищо за тях. Не е ясно доколко е добре да се плащат още 12 лева за допълнителен фонд. Тези 12 лв. ще ги плащат абсолютно всички, като държавата си запазва правото да плаща тези 12 лв. за пенсионери, деца –тези, за които и сега плаща. Но като се има предвид, че и сега тя трудно плаща основната вноска, спорно е как ще стане това за в бъдеще с тези допълнителни 12 лв., поясни д-р Маджаров.

Ние БЛС си имаме оперативни задачи. Есента започна, зимата е пред прага ни – трябва да започнем да говорим за новия рамков договор – изобщо за начина, по който ще се осигури здравната помощ в България през следващата година. Иначе за модели може да се говори с месеци, подчерта д-р Маджаров.

[i]БГНЕС припомня, че днес финансовият министър Владслав Горанов открехна леко завесата и каза: „Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата. В момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец“.[/i] /БГНЕС