"Дедоларизация" или бягство от господството на долара

Миналата година беше изпълнена със събития, които разделиха глобалното геополитическо пространство на два лагера: тези, които подкрепят американската валута като универсален финансов инструмент и другите, които обръщат гръб на долара.

Напрежението в различни точки по света, причинено от икономическите санкции и търговските конфликти, предизвикани от Вашингтон, принудиха засегнатите държави да търсят трескаво алтернативна платежна система, тъй като настоящата е доминирана от долара.

Феноменът може да бъде наречен „дедоларизация“ и пет държави предприеха стъпки да елиминират зависимостта си от американската валута. Кои са тези страни и какви са техните причини да го направят?

Китай

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай, както и санкциите срещу най-големите търговски партньори на Пекин принудиха втората най-голяма икономика в света да предприеме стъпки срещу зависимостта си от долара.

В типичния си умерен стил, правителството не направи гръмки изявления по въпроса. Но Китайската народна банка редовно намалява дела си от американски съкровищни бонове. Пекин остава най-големият притежател на американския суверенен дълг, но намали дела си до най-ниското ниво от май 2017-та.

В същото време страната се опитва да интернационализира своята собсвена валута – китайският юан – който е включен в кошницата на МВФ заедно с долара, японската йена, еврото и британската лира. Неотдавна Китай предприе няколко стъпки за засилване на юана, включително чрез натрупване на златни резерви, издаване на базирани на юана фючърси за суров петрол и използване на юана в търговията с международни партньори.

Индия

Шестата най-голяма икономика в света, Индия е един от най-големите износители на стоки. Не е изненадващо, че страната е директно засегната от почти всички геополитически конфликти и понася удари заради санкции, налагани на търговските й партньори. Като резултат от икономическите санкции, наложени на Москва, миналата година Делхи трябваше да плати с рубли за руската противоракетна система S-400. Страната трябва да плаща с рупии за покупката на суров петрол от Иран, след като Вашингтон въведе отново санкции срещу Техеран. През декември Индия и Обединените арабски емирства подписаха споразумение за засилване на търговията и инвестициите, в което беше записано, че ще използват само собствените си валути.

Имайки предвид, че Индия е третият най-голям купувач на енергия, подобни стъпки значително намаляват ролята на долара в глобалната търговия.

Турция

През 2018-та година турският президент Реджеп Ердоган обяви плановете си да прекрати монопола на долара чрез като се разплаща с партньорите с други валути в рамките на нова политика политика. Анкара се подготвя да търгува чрез национални валути с Китай, Русия и Украйна. Страната обсъжда и възможна замяна на долара с национални валути при сделки с Иран. Тези действия имат политически и икономически причини. Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха след опита за преврат в Турция през 2016-та година. Твърди се, че Ердоган има подозрения за американска подкрепа в метежа и обвинява страната, че приютява духовника Фетулах Гюлен, когото обвинява за преврата.

Турската икономика се срина след като Вашингтон наложи на страната икономически санкции заради ареста на евангелисткия пастор Андрю Брънсън, обвинен за тероризъм.

Президентът Реджеп Ердоган многократно критикува Вашингтон за подклаждане на глобална търговска война, за санкциите срещу самата Турция и за опитите да бъде изолиран Иран. Масло в огъня наля и решението на Турция, която е член на НАТО, да купи руски противоракетни системи S-400. Още повече, че Анкара се опитва да се отърве от долара, за да подкрепи националната си валута. Лирата загуби почти половината от стойността си спрямо долара през последната година. Тя се срина заради увеличаващата се инфлация и покачващите се цени на стоки и услуги.

Иран

Триумфалното завръщане на Иран на международната търговска сцена не продължи дълго. Малко след като спечели президентските избори, Доналд Тръмп се закани да изтегли страната си от споразумението за ядрената програма, подписано между Техеран и САЩ, Великобритания, ЕС, Франция, Германия, Русия и Китай.

Богатата на петрол държава е обект на свирепи санкции, а Вашингтон заплашва да налага наказания на всяка една държава, която наруши ембаргото. Тези мерки забраняват бизнес сделките с Ислямската република и унищожават петролната й индустрия.

Санкциите принудиха Иран да търси алтернативи на американския долар за плащанията на изнесения петрол. Страната договори бартер с съседен Ирак и сключи сделка с Индия в рупии.

Русия

Руският президент Владимир Путин обяви, че САЩ правят „колосална стратегическа грешка“ като подкопават доверието в долара. Държавният глава никога не е призовавал за ограничаване на доларовите трансакции или за забрана на употребата на американската валута. Руският финансов министър каза, че страната трябва да намали броя на американски съкровищни бонове и да ги замени с по-сигурни авоари като рублата, еврото или ценни метали. Москва вече предприе няколко икономически стъпки срещу долара заради непрекъснато нарастващите санкции, наложени през 2014-та година. Русия създаде национална платежна система като алтернатива на SWIFT, Visa и Mastercard, след като Вашингтов заплаши с по-строги санкции, които ще ударят руската финансова система. /БГНЕС

---------------------------------------------------------------------------------

Анализ на "Russia today"