Уникредит се нуждае от 10 млрд. евро допълнителен капитал

Жан-Пиер Мюстие е човек, който бърза. Французинът е начело на UniCredit само от няколко дни и вече успя да спечели над 1,1 милиарда евро от продажба на акции в италианската он лайн банка Fineco и полското поделение Pekao, съобщи агенция Блумбърг.

Докато дава интервю за в. „Файненшъл таймс” в луксозно обзаведения си кабинет на 28-и етаж в небостъргача, където е централата на „UniCredit”, а прозорците са от тавана до пода и разкриват 360-градусова гледка към Милано, бившият ръководител на инвестиционното банкиране на „Société Générale” очертава планове за „по-енергични и конкретни” действия за привличане на капитал в идните седмици.

Плановете му се простират от създаване на нов екип, който да се заеме с продажбата на части от необслужваните кредити на банката, които са 79 милиарда евро, до предприемане на „символична” стъпка за продажба на трофейни активи като частния самолет, използван от предшественика му Федерико Гизони при пътувания по цял свят.

Неистовата скорост на работа на господин Мюстие през първите му дни в най-голямата италианска банка е отражение на неотложността на ситуацията с кредиторите. Цената на акциите спадна с две трети през миналата година, а сега банката струва само една четвърт от балансовата си стойност, като демонстрира голяма загриженост заради ниската си рентабилност, все така високи цени и голям портфейл от лоши дългове. Аналитици изтъкват, че тя се нуждае от 10 милиарда евро допълнителен капитал.

Междувременно, италианското правителство преговоря с Брюксел за намиране на начин за спасяване на най-слабите банки преди оповестяването на резултатите от стрес тестовете на 29 юли, които се очаква да покажат, че редица по-големи и по-малки италиански кредитори трябва да повишат финансирането чрез собствен капитал.

В отговор на въпрос за готовността на UniCredit за стрес тестовете, господин Мюстие отвръща: „Когато предусещате нещата, запазвате контрола върху съдбата си, вместо да чакате хората да ви кажат какво да правите…Важно е да останем проактивни”.

Заинтересуваните следят дали въпроса с акциите е част от плановете му за справяне с онова, което аналитиците наричат недостиг на банката от порядъка на 7 до 10 милиарда евро. Като привлече повече от 1,1 милиарда евро чрез продажбата на дялове във FinecoBank и Bank Pekao, той показа, че има и други лостове, които могат да се използват.

„Искаме да изпратим към пазара послание, че желаем да се движим по-енергично и конкретно”, казва той. „Ето защо, тези сделки, които бяха важни за привличане на допълнителен капитал, можеше да се извършат за един месец, но се отвори пазарен прозорец”. /БГНЕС