Пазарът на криптовалутите има реално бъдеще

Пазарът на криптовалутите се намира все още едва в началото на пътя си, но тази зараждаща се технология има своето реално бъдеще.

Това е оценката на експерти, участващи в Шестата световна правителствена среща на върха (World Government Summit) в Дубай.

Той се провежда в комплекса Madinat Jumeirah, посветен е на ефективното държавно управление и внедряването на съвременни технологии в различни области на живота.

В него участват над 4 хиляди делегати от 140 страни, включително оглавяващи международни организации, представители на управляващите съвети на водещи научно-технически структури и технологични корпорации от целия свят.

Криптовалутата бързо набира скорост

Както отбелязва основателят и управляващ компанията „Кракен биткоин ексчейндж“ (Kraken Bitcoin Exchange) Джес Пауъл, „положителните резултати и работата на медиите са фактори, влияещи на увеличението на използването на криптовалутата през миналата година“.

„Наблюдаваме рязко увеличение на цената на криптовалутата, което повлече след себе си интерес от страна на медиите. Освен това виждаме как частните и корпоративните инвеститори започнаха да навлизат в тази сфера“, добави той.

Управителят на компанията „Блокчейн текнолъджис корпорейшън“ (Blockchain Technologies Corporation) Ник Спанос подчерта, че „когато цената на криптовалутата расте, много хора започват да се интересуват от нея и се опитват да разберат какво представлява тя“.

„Това, което прави криптовалутата за постигането на пиърингово доверие е невиждано, по-рано нямаше такова нещо“, продължи той. „Хората полудяха по тази нова технология и започнаха да влагат в нея пари“.

Спанос отхвърли критиката към криптовалутата, която отправят редица инвеститори. „Криптовалутата – това е валута на паричната независимост на хората и тя е повече от финансова единица“, подчерта той.

„Манипулациите на цената не са ново нещо. Виждаме такива неща на основните пазари. Сега сме в стадия на зараждането на новата индустрия на криптовалутата и затова такива манипулации на цената са неизбежни“, заяви на срещата още един авторитетен експерт – президентът на компанията NEM.io Киан Лон Вонг.

Много сме заинтересовани от развитието на тази технология, но засега се намираме на ранен стадий. Технологията блокчейн се оправда и тя остава. В бъдеще ще видим нещо много по-голямо, отколкото сега“, споделя изводите си експертът.

Световната правителствена среща на върха се провежда под патронажа на премиера на ОАЕ и губернатор на Дубай шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум. Тя е създадена през 2013 година и за кратко време се превърна в събитие от международна величина.

Форумът World Government Summit се използва активно за „презентация на смели иновационни проекти, призвани да извършат пробиви и да променят представите за хоризонтите на възможното“

В програмата на форума присъстват и такива теми като пътищата за постигане на справедливост в обществото през XXI век, реагиране на климатичните промени, перспективите за усвояване на другите планети от човечеството, ролята на биотехнологиите в медицината на близкото бъдеще и много други. /ТАСС