Дания обмисля такса върху червеното месо заради влиянието му върху климатичните промени

Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо.
Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо. / БГНЕС

Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо, заради влиянието му върху климатичните промени и решението на правителствена изследователска организация, че измененията в климата всъщност са етичен проблем.

Датският съвет по етика препоръча въвеждането на първоначална такса върху говеждото месо, която в последствие може да бъде приложена и за други червени меса, като размерът й ще зависи от това до каква степен тяхното производство влияе на климата, пише британският в. „Индипендънт“.

Предложението за таксата е било прието с мнозинство от съвета и сега предстои обсъждането му от правителството.

В съобщение от етичния съвет посочват, че Дания е под директна заплаха от измененията в климата и не е достатъчно да се разчита само на „етиката на потребителите“, за да може страната да изпълни своите екологични ангажименти към ООН.

„Датският начин на живот е далеч от климатично отговорния и ако искаме да изпълним целите на споразумението от Париж за поддържане на увеличението на температурите под 2 градуса по Целзий, необходимо е да действаме бързо и да включим и храната“, посочват от Съвета.

Едрият рогат добитък е отговорен за близо 10% от емисиите на парниковите газове по света , а производството на храна съставлява между 19% и 29% , посочва Съветът. Датчаните са „етично задължени“ да променят начина си на живот, се казва още в съобщението, според което няма проблем в това да се намали консумацията на говеждо месо и човек отново да се радва на здравословен и хранителен начин на хранене.

Последните месеци бяха тежки за феновете на червеното месо, чиято консумация спадна драстично след доклада на Световната здравна организация, че консумацията му може да се свърже с увеличения риск от рак. /БГНЕС