Новак: Преговорите с България по "Турски поток" не са започнали

Все още няма преговори с България по "Турски поток".
Все още няма преговори с България по "Турски поток". / БГНЕС

Преговорите с България по "Турски поток" още не са започнали, в момента става дума за избор на маршрут по територията на Турция.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Новак.

"За момента преговорите не са официализирани. Става дума за маршрута за Турция, не за морския участък с България, а от страна на Турция", заяви министърът, цитиран от ТАСС.

БГНЕС припомня, че проектът за газопровод "Турски поток" замени "Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море от Русия за България, а от нас към останалите страни от ЕС и Сърбия.

Проектът "Турски поток" бе обявен от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. в Анкара. Но неговата реализация се забави малко заради обтегнатите руско-турски отношения след сваления руски боен самолет през ноември 2015 г. След възстановяването на руско-турския диалог последва и възстановяване на отношенията в сферата на енергетиката.

Строителството на "Турски поток", за което мнозина български политици и анализатори се съмняваха, вече е факт. Газопроводът ще заработи през 2019 г. Това съвпада с намеренията на "Газпром" да се откаже от транзита през Украйна. През Украйна минават количествата руски газ за България, както и "синьото гориво", което страната ни транзитира за Турция, Гърция и Македония. След пускането в експлоатация на "Турски поток" България ще загуби транзита за Турция, който съставлява огромната част от природния газ, който ние транспортираме през нашата система. Това автоматично означава и загуба на стотици милиони левове годишно, които влизаха в българската хазна от тази дейност.

Първоначално "Турски поток" предвиждаше да бъде с капацитет 63 милиарда куб.м., но след това бе намален наполовина. За момента се предвижда до турския бряг за достигнат две тръби. Всяка от тях с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. Количеството от първата тръба ще бъде достатъчно, за да покрие нуждите на самата Турция от газ. Това е "синьото гориво", което тя получава в момента от Русия през България. Все още не е ясно останалите 15,75 милиарда куб.м. газ накъде ще потеглят. Дали през България, или през Гърция за Италия.

Ако България иска да остане в играта с транзита на природен газ, тя трябва да даде "железобетонни гаранции". Те бяха поискани от президента Владимир Путин по време на срещата му с неговия турски колега Реджеп Ердоган през лятото на миналата година. /БГНЕС