Обсъждат се различни варианти за удължаване на „Турски поток.
Обсъждат се различни варианти за удължаване на „Турски поток. / БГНЕС
Русия и Гърция обсъдиха „Турски поток“ и сътрудничеството в газовата сфера

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко проведе във външното министерство и в кабинета на гръцкия министър-председател разговори за сътрудничество в газовата сфера.

"Обсъждат се различни варианти за удължаване на „Турски поток“. Всички възможности, както се казва, са сложени на масата. Но всички те трябва да бъдат търговски обосновани и привлекателни," заяви Грушко на брифинг за резултатите от преговорите.

Той отбеляза, че "гръцко-руското сътрудничество в газовата сфера не се ограничава само с перспективата за продължаване-непродължаване през територията на Гърция на „Турския поток“ или негови части" - по думите му, "в полезрението" на руските компании има проекти за продължаване на газификацията на гръцките острови, включително чрез използване на малотонажни кораби.

Грушко също припомни, че в момента делът на руския газ в газовия баланс на Гърция надхвърля 60%.

Сега дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport реализира проекта „Турски поток”, който предполага изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет от по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставка на газ за турските потребители, а втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

В четвъртък председателят на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милър потвърди плановете си за завършване на изграждането на газопровод в Сърбия, през който ще се транспортира газът от "Турски поток", до края на 2019 година. Газопроводът, чието строителството ще започне в близко бъдеще, ще премине от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница, дължината му ще бъде 403 километра, каза той.

Президентът на Русия Владимир Путин, след руско-сръбските преговори в четвъртък заяви, че Русия е готова да вложи 1,4 млрд. долара в продължаването на „Турски поток“ в европейските страни през Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич, на свой ред заяви, че Москва и Белград съвместно ще финансират продължаването на газопровода „Турски поток“ през Сърбия. Той обърна внимание и на двойните стандарти за доставка на руски газ през Западна Европа и балканските страни. / РИА