Проф. Кръстьо Петков: С настоящата политика не можем да излезе от кризата

 Проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България.
Проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България. / БГНЕС

Съюзът на икономистите в България и Институтът за икономически изследвания на БАН организират кръгла маса на тема “Европейската централна банка през ерата на Марио Драги”. Това заяви проф. Кръстьо Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Интересът на дискусията бе върху това как инструментите, които използва Марио Драги - количествените облекчения и нулевите (отрицателни) лихви по депозитите, както и други техники, се отразяват на икономиката и на възможностите за по-бързо излизане от кризата.

Организаторите на кръглата маса са се възползвали и от посещението на проф. Бруно Серги, който е преподавател в Центъра за Русия и Източна Европа в Харвард и в университета в Месина, Италия, за да видят как изглеждат антикризисните мерки, предложени от ЕЦБ.

Фокусът, разбира се е върху икономиката на България и ролята на централната банка и банковия сектор. В рамките на кръглата маса има и още една тема, която се разглежда - ролята на европейското движение “количествени облекчения, но за гражданите”. Това, практически е алтернатива на плана Драги, който предвижда да се “изсипят” близо 1 трлн. евро главно към банките, за тяхното рекапитализиране и насърчаване на кредитната дейност. Облекченията предвиждат тези пари да се “изсипят” вместо към банките към гражданите.

Около 60 икономисти в Европа са подкрепили тази инициатива, между тях има и няколко български. Сега започва и дискусия на тази тема - има ли бъдеще един такъв метод, който се свежда до това потребителите да инвестират тези пари в стоки и услуги, като така се повиши потреблението и ще тласне напред икономиката.

“Аз лично съм привърженик на подобен тип форуми, в които не вдигаме много шум, а изясняваме помежду си чуждестранен опит, за да можем с нещо да бъдем полезни на българската държава - на правителството в оформянето на по-различна стратегия за излизане от кризата”, заяви проф. Петков.

Той обясни, че стратегията за това в момента е базирана върху две опори - взимане на външни заеми и увеличаване на вътрешните и поддържане на нисък бюджетен дефицит чрез съкращаване на разходите. Така караме вече седма година, но не се приближаваме към изхода от кризата, коментира той.

Това и провокира търсенето на алтернативи.

Проф. Бруно Серги заяви пред БГНЕС, че най-добрият начин за излизане от кризата за една страна с малка икономика като България е безспорно развитието на информационните технологии и развитието на човешкия капитал.

За да се развие това, България трябва да се фокусира върху конкурентоспособността и така да капитализира тази разлика с по-силна икономика и връзки с държавите, включително и със Западна Европа.

В допълнение към информационните технологии, базирани на развитието и на човешкия капитал, материалните и нематериални инфраструктури, ще повишат конкуретноспособността на страната. Това е ключовият отговор за страни с малка икономика като вашата, посочи той. /БГНЕС