Банките се превърнаха в най-големите собственици на молове в страната

В навечерието на проверката на качеството на активите на банките в България, няма как да не се запитаме: а какво стана с онези перспективни инвестиции в молове?

Преди 10 години, когато манията по моловете бе в апогея си, банките се надпреварваха коя да финансира изграждането на повече търговски центрове, предаде репортер на БГНЕС. Кризата обаче попари предвещаваното страхотно бъдеще за тях. Наемателите им вече трудно можеха да си позволят да плащат големите наеми, а инвеститорите започнаха масово да замразяват проектите си или просто да ги прехвърлят на банките. Така най-големите собственици на молове в страната се превърнаха кредитиращите ги банки. Информацията за инвестициите на въпросните банки бе подадена от получилите банково финансиране за изграждането на моловете.

Най-активна сред финансиращите проектите за молове е УниКредит Булбанк. Тя е банката отпуснала заем за изграждането на най-големия мол досега в София - „Парадайз център“ в Лозенец. Планираната инвестиция беше за 100 милиона евро.

УниКредит Булбанк съвместно с УниКредит Банк Аустрия финансира и „България мол“ на ъгъла на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“. Договорът за кредита бе подписан в края на 2008 г., преди началото на кризата. Проектът обаче беше замразен, а „България мол“ отвори врати чак през 2013 г. Вложението на двете банки в този мол надвишава 100 милиона евро.

УниКредит Булбанк също така финансира и офис сградата Vertigo building, която също е на бул. „България“, но все още седи почти празна.

Италианската банка също така е отпуснала и кредита за изграждането на търговския парк във Велико Търново.

Райфайзенбанк България също се сдоби с няколко мол-а в страната посредством отпуснати кредити. През 2010 г. „Райфайзен Централбанк Австрия АГ“, която е собственик на Райфайзенбанк България придоби Мол Варна. А през 2007 г. банката кредитира с 29 милиона евро изграждането на Мол Плевен, но след неговото завършване търговският център остана дълго време празен.

Райфайзенбанк финансира и пловдивския Мол – Галерия. През ноември 2014 г. с договор за цесия „Галерия“ АД прехвърли дълговете си към Райфайзенбанк на „Алфа Младост Девелопмент“ ЕАД – фирма управлявана от Arceland Capital Managment. Дълговете са за над 10 милиона просрочена лихва и 4,5 милиона евро наказателна лихва!

БГНЕС потърси за коментар УниКредит Булбанк и Райфайзенбанк България. Те бяха попитани дали през последните години са имали проблем с инвестициите в молове, дали в портфейлите си имат подобни активи и ако да, как се справят с този проблем.

Ръководителят на департамента за връзки с обществеността на УниКредит Булбанк Виктория Блажева заяви: „Благодарим Ви за коректността да отправите запитване към УниКредит Булбанк. Моля Ви да обърнете внимание на Закона за кредитните институции, който защитава клиентите на финансовите институции, като не позволява на банкови служители да предоставят публично информация, свързана с отношения с тях”.

Представителят на департамента за връзки с обществеността на Райфайзенбанк България Ивайло Йовчев заяви: „Тъй като информацията е чувствителна, ще се въздържим от коментар по зададения въпрос.

От 2013 г. към днешна дата Райфайзенбанк упорито работи за изчистването лошите кредити от кредитния си портфейл и благодарение на тези усилия регистрираме устойчив ръст на печалбата ни през последните години”.

От простата статистика става ясно, че стотици милиони евро на данъкоплатците са заровени в строителството на губещи молове у нас. Европейската банка за възстановяване и развитие пък ще кредитира с 43 милиона евро изграждането на Мол Галерия в Стара Загора. Подобна сума бе инвестирана от банката и в изграждането на същия мол в Бургас.

Проблемът с губещите молове обаче не е характерен само за България! Банки в съседна Румъния се притесняват за 850 милиона евро кредити, раздадени за молове в Букурещ. Германските Hypo Real Estate, Eurohypo и Westlmmo, както и UniCredit-Tiriac – румънското подразделение на групата UniCredit, са с най-голяма експозиция към моловете в Букурещ, за чието изграждане са били необходими общо 850 млн. евро. Средствата са били отпуснати за развитието на моловете в Румъния преди кризата.

А как стоят нещата в България предстои да разберем през есента, когато ще бъдат ясни резултатите от проведените стрес-тестове в страната. /БГНЕС