Македонски академик: Фискалното състояние на страната е застрашено

Фискалното състояние на Република Македония в средносрочен вече е застрашено.
Фискалното състояние на Република Македония в средносрочен вече е застрашено. / БГНЕС

Фискалното състояние на Република Македония в средносрочен вече е застрашено. Трябва да бъдат взети сериозни мерки, за да не се стигне до сериозни сътресения в публичните финансии.

Това каза председателят на македонската академия Таки Фити. Той припомни, че само за 6 години публичният дълг на страната се увеличил двойно. Поради тази причина динамиката на растежа на БВП е много по-висока от увеличаването на публичния дълг и самото връщане на дълга е трудно. Друг факт е, че общият ни външен дълг мина 70%, включително и корпоративния, защото и той трябва да се връща. По този показател ние сме презадлъжняли - 73-74%, предупреди академикът.

Обслужването на дълговете винаги е свързано с приходите от износа. През последните години Македония има подобряване на износа благодарение на промишлените зони, но, той не е достатъчен, за да може да обслужваме задълженията си. В момента сме в ситуация да взимаме скъпи кредити отвън за неотложни бюджетни разходи, а това нещо е недопустимо - за дефицита в пенсионния фонд, за заплатите на публичната администрация, за увеличаване на пенсиите и т.н. С една дума така не може повече., предупреди Таки Фити.

"Всички анализи, които правим в Македонската академия от 3-4 г. за тази бюджетна експанзия доказват, че тези фискални разходи през последните години и по-специално тези, които са използвани по един нерационален и непродуктивен начин от бюджета, а в същото време имаме външно задлъжняване чрез скъпи заеми и еврооблигации, нямат никакъв мултиплициращ ефект в икономиката", каза в заключение академик Таки Фити пред местната телевизия "24 Вести". /БГНЕС