Европа се готви да регулира биткойна

Европа се готви да регулира биткойна
Европа се готви да регулира биткойна / БГНЕС

Европа се готви да регулира биткойна. Сред предложените мерки са забраната за анонимна борсова търговия с криптовалутата.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер обеща, че ще призове колегите си от страните от Г-20 заедно да регулират биткойн оборота, съобщава „Блумбърг“. Италианските власти са готови да подкрепят неговата инициатива, заяви пред агенцията източник от правителството в Рим. Британските власти са съгласни, че криптовалутите могат да бъдат използвани от киберпрестъпниците, а управлението за финансов надзор на Германия вече предупреди своите граждани за рисковете от използването на криптовалути, подчертавайки, че локалните превантивни мерки са недостатъчни.

Биткойнът създаде грижи на европейските чиновници, след като парламентаристите от Евросъюза се договориха за ограничаването на неговия оборот. Те забраниха на ЕС анонимните операции с криптопари на търговските платформи в интернет, а също така и плащанията по дебитни карти. Сега платформите, на които се търгуват биткойните, трябва да идентифицират потребителите – след година и половина тази норма трябва да бъде въведена от всички страни в ЕС.

По-рано Европейското управление за надзор на пазара на ценни книжа /ESMA/ вече предупреди емитентите и инвеститорите за големите рискове от ICO (Initial Coin Offering – първично емитиране на криптовалути). Инвеститорите рискуват, участвайки в ICO, защото повечето от емитиранията не се регулират от законодателството, а цената на криптопарите е изключително волатилна, уточниха от ведомството. То предупреди емитентите на криптовалути, че законни са само тези ICO, които са оформени като ценни книжа.

За момента продавачите и купувачите на криптовалути живот си живеят в Европа. В повечето страни техният оборот не се регулира, а продажбата им не се облага с ДДС, става ясно от доклад на KPMG. В Германия от 2013 г. националният финансов регулатор разглежда биткойните като частни пари, които могат да се облагат с данък върху капитала.

В Русия Централната банка и Росфинмониторинг многократно са квалифицирали операциите с криптовалути като съмнителни, позовавайки се на законодателството за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, напомня KPMG. Централната банка работа върху поръчението на президента за регулиране на криптовалутите, съобщава „Ведомости“.

Отдавна е настъпило времето криптовалутите да се регулират по аналогия с останалите валути, смята партньорът по юридическите въпроси на платформата Bankex Станислав Сушко. Когато регулаторите точно определят правилата на глобалния пазар на криптовалути ще се появят повече официални играчи – банки, които сега се страхуват да рискуват репутацията си и да се въвличат в авантюри, убеден е той.

Европа се готви да регулира биткойна
Европа се готви да регулира биткойна / БГНЕС

[b]Как се регулират криптовалутите в различните страни?[/b]

[b][i]ЕС[/i][/b]

Европейската централна банка класифицира криптовалутата /по-конкретно, биткойна/ като конвертируема децентрализирана виртуална валута. Пряко регулиране отсъства и през юли 2014 г. ЕЦБ препоръча на европейските банки да не осъществяват операции с виртуалните валути, докато не бъде установен режим на регулация. През 2017 г. в Директивата на ЕС за борба с прането на пари бяха внесени промени, насочени към намаляването на рисковете при използването на виртуални валути за прането на престъпни доходи. Провайдърите на криптовалутни сървъри и „платформите за виртуални валути“ трябва да следват същите изисквания за идентифицирането на клиенти и проследяването на подозрителни операции, каквито и банките, и останалите кредитни и финансови организации.

[b][i]Русия[/i][/b]

Правителството и Централната банка работят върху създаването на базов нормативно-правен акт, регулиращ юридическия статут и ред за обращение на криптовалутите.

[b][i]САЩ[/i][/b]

В САЩ съществува ограничено правно регулиране на криптовалутите. Данъчната служба реши през 2014 г., че за целите на федералното данъчно облагане виртуалната валута се разглежда като имущество. Към отделните видове дейности, свързани с използването на криптовалути /например, тяхната продажба и обмяна/, се прилагат изискванията на законодателството за банковата тайна. Операциите по емитирането на криптовалути могат в отделните случаи да бъдат класифицирани като емитиране на ценни книжа, в такива случая към процедурата по тяхното издаване се прилагат същите изисквания, както към емитирането на традиционните ценни книжа. /БГНЕС

Европа се готви да регулира биткойна
Европа се готви да регулира биткойна / БГНЕС