Знакова конференция "Храни- 2030" се провежда в рамките на Европредседателството в Пловдив

Знакова конференция "Храни- 2030" се провежда в рамките на Европредседателството в Пловдив
Знакова конференция "Храни- 2030" се провежда в рамките на Европредседателството в Пловдив / БГНЕС

Днес и утре Аграрният университет в Пловдив е домакин на Знакова конференция на тема "Храни 2030- изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи", предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

350 учени от 32 страни дискутират в паралелни панели научни изследвания, иновации, политиката за тяхното въвеждане, климатът, устойчивостта на здравословния хранителен режим. При откриването еврокомисарят по здравеопазването Витенис Андрюкайтис каза, че годишно в рамките на Европейския съюз се изхвърлят над 88 млн тона храна на стойност над 143 милиарда евро и ако тези пари се вложат в науката и икономиката, те ще дадат своя резултат. Конференцията продължава два дни, утре се очаква да се включи и еврокомисарят по храните Карлуш Моедаш, а в пряка връзка с работата на конференцията ще бъде и еврокомисарят по земеделието.

Докладите и дискусиите са разделени в следните панели: " Разбиране за комплексността на хранителните системи и динамиката на тяхната промяна", " Как да се изгради устойчива хранителна система до 2030-та", обсъждат се иновации в екосистемите, начините за синергия на икономиката с тях. Научните изследвания и иновациите трансформират хранителните системи, така че те трябва да бъдат едновременно устойчиви, приобщаващи, отговорни, разнообразни и конкурентноспособни.

На откриването на конференцията своите приветствие към участниците поднесоха еврокомисар Андрюкайтис, зам. министърът на Министерството на образованието и науката Иван Димов, зам. министърът на Земеделието и храните- Лозана Василева, Светлана Йорданова, зам. министър на здравеопазването, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. Знаковата конференция е едно от най- важните събития в Европредседателството и се организира от Министерството на образованието и науката. " От качеството на обучението още на учениците и студентите днес, зависи как ще се осигури хранителната програма със здравословни режими през 2030 утре", каза Иван Димов. "Ролята на образованието в тази важна сфера е незаменима.

В работата на Знаковата конференция утре ще се включи и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Конференцията е от закрит тип, но в сградите на Аграрния университет е показана и изложбата "Food village", която може да бъде разгледана в определени часове. /БГНЕС