Експерти от МФ провели над 200 срещи по време на председателството

По време на българското председателство експерти от Министерството на финансите са провели над 200 срещи с техни колеги от страните членки, с асоциации на бизнеса, с ОИСР.

„Основно предизвикателство беше да работим по няколко законодателни предложения. В крайна сметка успяхме да постигнем съгласие по 4 ключови пакета в областта на финансовите услуги и пазари“. Това заяви на пресконференция Цветанка Михайлова, директор на дирекция „Регулация на финансовите услуги и пазари“ в Министерството на финансите, която заедно с нейните колеги отчетоха постигнатите резултати за шестте месеца по време на председателството, предаде репортер на БГНЕС.

Преговорният екип разкри, че тяхната подготовка е започнала много преди 1 януари. „Голямата трудност за всички нас беше да разберат какви са дадените обещания пред националните парламенти по разглежданите досиета, както и кое стои в основата на споровете между отделните страни членки“, разкри Михаилова.

Българският екип е завещал на австрийското председателство постигната договореност по регламенти за пенсионния поток и за презграничното предлагане на пенсионни фондове. Направен е преглед за състоянието за европейските надзорни органи в областта на банките, ценните книжа.

"Равносметката е, че постигнахме значим напредъл в областта на банковия и финансовия сектор, част от ключовите текстове по досиетата са напълно затворени, има такива, които ще бъдат обект на финализиране от австрийското председателство", обобщи експертът. /БГНЕС