Австрийският бизнес иска от България кадри и инфраструктура

Борбата с корупцията, престъпността, правната сигурност икономическата политика и стабилност са сред препоръките на над 80 австрийски фирми до българското правителство. На пресконференция беше представено допитване за бизнес условията в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Фирмите казват, че сред най-големите проблеми пред тях у нас са инфраструктурата и на квалифицираната работна ръка, коментира за БГНЕС Улрике Щрака, търговски съветник към посолството на Австрия в България.

2/3 от запитаните компании не са позитивно настроени за бизнеса си през тази година. Въпреки това имат намерение да увеличат заплатите на служителите си с 5%.

Как се прави бизнес ли? Ами и лесно, и трудно. Лесно, защото България създава добри икономически условия в сравнение с други страни от Западна Европа. И трудно – защото, се сблъскваме с непрекъснатия отказ на Столична община, която непрекъснато ни казва, че няма пари. Сблъскваме се с липсата на инфраструктура. В района на летището, където се намира базата, няма улица. Но ние чакаме да ни направят. Ще почакаме и ако трябва сами ще си я направим, заяви в интервю за БГНЕС управителят на австрийската логистична компания cargo-partnеr Антон Стойков.

Логистичният център направи за 20 млн. евро складовите пространства на площ от 22 000 квадратни метра. За сравнение изграждането на същата база в Словакия би струвало три пъти повече.

„Развитие без пари не се прави. Хвалим по света с ниският процент на бюджетна задлъжнялост, която обаче не помага на никого. Изпускаме златен икономическа шанс пред страната за реформи и правене не бизнес, категорични са австрийските фирми.

По данни на БНБ Австрия е инвестирала в България близо 3,66 млрд. евро. От своя страна външната търговия на България в Австрия възлиза на 570 млн.евро, отчете Улрике Щрака. /БГНЕС