„Старбъкс“ има 3 600 магазина в Китай
„Старбъкс“ има 3 600 магазина в Китай / БГНЕС
„Старбъкс“ - следващата жертва на проблемите с Китай

Акциите на “Епъл“ се сринаха по-рано този месец след предупрежденията, че продажбите на Айфон ще паднат заради слабостите в китайската икономика.

„Старбъкс“ ще бъде следващият, според инвестиционната банка „Голдман Сакс“ (ГС).

Фирмата понижи рейтинга на най-големия продавач на кафе в света до неутрален, позовавайки се на "редица съображения, свързани с Китай".

"Неотдавнашно съобщение на „Епъл“ обяви за търговски проблеми, а „Макдоналдс“ призна за снижени тенденции в региона в края на ноември," каза анализаторът Карън Холтхаус. "Макротимът на ГС очаква също да продължи да се забавя БВП, поне частично обусловен от потреблението."

ГС понижи прогнозите си за цените на „Старбъкс“до 68 долара от 75 долара. Акциите се понижиха с повече от 2,5% в предпазарната търговия до 62,51 долара след обявлението на Голдман.

„Старбъкс“ има 3 600 магазина в Китай и иска да удвои този брой през следващите четири години.

Китай ще намали целта си за растеж на БВП за 2019 г. до 6% от 6,5% на среща на правителството през март, съобщиха политически източници. Очаква се правителството да предприеме повече парични и фискални мерки за стимулиране на икономиката през тази година на фона на отслабването на вътрешното търсене и продължаващата търговска битка със САЩ.

Търговските преговори между двете страни изглежда напредват добре, но инвеститорите подхождат с предпазливост, докато не бъде обявено официално споразумение до крайния срок 2 март. Не е ясно какъв е ефектът от търговската битка директно върху продажбите на американски марки в страната, но много анализатори от Уолстрийт смятат, че „Епъл“ са изправени пред "неформален бойкот" към своите продукти от някои китайски потребители. /Си Ен Би Си