Симо Симов: Няма смисъл от промяната на касовата бележка от бензиностанциите

Идеята за промяна в касовата бележка от бензиностанциите е имитиране на движение и няма да доведе до желаното изсветляване на сектора. Това коментира в интервю за БГНЕС Симо Симов от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива.

Според финансовия министър Владислав Горанов всяка касова бележка ще съдържа акцизи ДДС.

„Предложението ще бъде оспорено във Върховния административен съд, тъй като покупната цена е търговска тайна“, обясни Симов.

Промяната в касовата бележка няма да доведе до желания ефект, единствено ще затрудни всяка бензиностанция и ще струва 250 лева за промяна на софтуера. Освен това ще създаде напрежение между отделните търговци с показването на покупната цена.

Симов приветства решението на премиера да следи движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Същевременно го определя като закъсняло. „Трябваше да го направят преди 10 години, много пари щяха да спечелят“, допълни Симов.

За да се изсветли секторът трябва да се обхване производството, вносът и износът. Там са проблемите със сивия сектор, смята Симов и цитира данни на икономическия министър Емил Караниколов, че годишно 1 млрд. литра гориво се движат през границата без да се декларират, средно дневно това е по 100 цистерни по 30 000 литра.

По отношение на приетия наскоро Закон за горивата, Симов определи, че са направени съществени поправки, които удовлетворяват търговците. Работата обаче продължава. След шест месеца на практика ще бъдат направени поправки на този закон и през лятото парламентът най-вероятно отново ще се занимава с него. /БГНЕС