Целта на първия "Хаябуса" бе достигната - астероидът Итокава.
Целта на първия "Хаябуса" бе достигната - астероидът Итокава. / БГНЕС
Японската космическа сонда се насочи към целта си - малък астероид

Японската космическа сонда Хаябуса 2 (Сокол 2) навлезе в завършватия етап от своя полет към астероида Рюгу, на който трябва да кацне, съобщи в понеделник японската космическа агенция ДЖАКСА (JAXA).

В неделя, както съобщава Киодо, е изключен основният йонен двигател на сондата. Направлението на движението в последния етап ще се дава от спомагателния двигател с химическо гориво. Към астероида амаратът трябва да се доближи между 21 юни и 5 юли.

Рюгу е скала с диаметър едва 900 м. Той се намира между Земята и Марс.

Сондата трябва да вземе проби и да ги донесе на Земята.

По данни на ДЖАКСА космическият апарат, който успешно коригира орбитата си без никакви извънредни ситуации, продължава пътя си към астероида, започнал през декември 2014 година. Част от пътя си Хаябуса две се движеше по хелиоцентрична орбита (около Слънцето).

След като вземе проби от повърхността, той трябва да се върне на Земята през 2020 година. Учените предполагат, че в образците може да се съдържат органични вещества и вода, което може да помогне в разгадаването на пътя на живота във Вселената.

Хаябуса 2 тежи около 600 кг. Той е модифицирана версия на първия "Сокол", който стана първият в историята на науката апарат, успял да достави на Земята материали, събрани на повърхността на космически обект, различен от Луната.

През май 2003 г. той тръгна към отдалечения на 336,5 милиона км астероид Итокава, на който успя да се приземи през ноември 2005 година. Устройството отдели и прибра от повърхността частица от небесното тяло. Завръщането на безпилотния апарат назад се оказа пред провал заради поредица от технически повреди, включително и отказ на двигателя. За известно време той се смяташе за изгубен. Но в началото на 2009 г. експертите от ДЖАКСА успяха да съживят двигателната система и движението на сондата бе възобновено.

На 13 юни 2010 година „Хаябуса” се приближи до Земята и изстреля капсула за приземяване, в която имаше проби от пясък и прах. За 7 години сондата направи най-дългото в историята на човечеството пътуване с връщане - 6 милиарда километра.