"Фейсбук" се отказа от собствен безпилотен апарат

Американската компания "Фейсбук" (Facebook), която притежава едноименната социална мрежа, няма намерение да разработва самостоятелно и да произвежда безпилотни летателни апарати "Акила" ( Aquila). Те би трябвало да се захранват от слънчева енергия и да разпръскват интернет за жителите на труднодостъпните региони. Това се съобщава в публикувано във вторник заявление на директорът на техническия отдел Яел Магуайър.

"Фейсбук" се стреми към увеличаване на броя на ползващите интернет, тъй като от това са лишени около 4 милиарда души по целия свят. Именно заради това започна разработката на "Акила". Самолетът трябваше да лети на около 18 км височина и да осигурява включване с помощта на лазерен лъч.

Фейсбук признават, че през последните години "водещи компании от авиокосмическата промишленост също започнаха да инвестират в тази област и "Фейсбук" ще работи с подобни компании.

Размахът на крилете на самолета трябваше да е почти същият като този на Боинг 737, докато масата му е едва около 450 кг. Устройството трябваше да е изпълнено по аеродинамичната конфигурация "летящо крило".

и е оборудвано с четири винта. Aquila трябва да лети на височина около 18 хиляди метра и да осигурява достъп до интернет на потребители с помощта на лазерен лъч. /БГНЕС