Ваксина срещу ХИВ дава обещаващи резултати

Ваксина срещу ХИВ, която има потенциала да защити хората по света от вируса, показа обещаващи резултати, съобщава Би Би Си.

Лечението, което има за цел да осигури имунитет срещу различни щамове на вируса и да произведе анти-Хив тела в имунната система, е дало положителен резултат при близо 400 човека. Също така този препарат е успял да предпази маймуни от вирус сходен с ХИВ.

Но трябват още тестове на ваксината, за да се определи дали отговорът на имунната система е достатъчен, за да предпази хората от заразяване с ХИВ.

Около 37 милиона хора по света живеят с ХИВ или СПИН и всяка година има 1.8 милиона нови случаи на заразяване.

Но въпреки целия напредък в лечението на опасната болест до момента няма намерена ваксина или лек.

Препаратът “Преп” или профилактика преди излагане е ефективен в предпазването от ХИВ, но за разлика от ваксините той трябва да се приема редовно, дори ежедневно, за да може да предпазва успешно.

Създаването на ваксина е сериозно предизвикателство за учените, тъй като има много щамове на вируса, но освен това той мутира, за да се справи с атаките на нашата имунна система.

Предишните опити за ваксина са ограничени само до борбата с определени щамове на вируса в определени части на света.

Но за тази „мозаечна” ваксина учените са създали лечение направено от части от различни ХИВ вируси.

Надеждата е, че това ще достави много по-добра защита на организма към почти безбройните щамове на вируса, които могат да се намерят по света.

В тестовете на ваксината са участвали хора на възраст между 18 г. и 50 г., които са разделени на две групи едната, от които е плацебо. Всички те не са били заразени с вируса и са били здрави.

Доброволците са били от САЩ, Руанда, Уганда, Южна Африка и Тайланд. Те са получили 4 ваксинации в рамките на 48 седмици. Всички комбинации на ваксината създадоха анти-ХИВ тела и бяха обявени за безопасни.

По време на този експеримент учените са провели и друго паралелно изследване, където са инжектирали маймуни с ваксина срещу вирус подобен на ХИВ, който инфектира приматите.

Мозаечната ваксина, която показа много обещаващи резултати е предпазила от заразяване 67% от 72-те маймуни.

„Тези резултати са важен крайъгълен камък”, заяви Дан Бароуч, професор по медицина в училището по медицина на Харвард, той също е и ръководител на изследването.

Въпреки че ваксината е помогнала за създаване на антитела все още не е ясно дали това би било достатъчно, за да се предотврати инфекция.

„Предизвикателствата в създаването на ваксина срещу ХИВ са безпрецедентни и това, че организмът е развил специални антитела в отговор на вируса не е задължително да показва, че ваксината ще предпази хората от инфектиране с ХИВ”, казва Бароуч.

Въпреки че е дал обещаващи резултати препаратът трябва да бъде изследван още. Следващите тестове ще бъдат извършени в Южна Африка върху 2 600 жени, които са изложени на риск от заразяване.

Д-р Мишел Брадли – медицински директор на “Теренс Хигинс Тръст” заяви, че е рано за ваксина, но данните са „обещаващи”.

„Важното е да стане ясно, че има още много работа да се извърши, преди да имаме една ефективна ваксина против ХИВ”, допълни още Брадли. /БГНЕС