"Епъл" ревниво пази своите технологии.
"Епъл" ревниво пази своите технологии. / БГНЕС
Китаец инженер на „Епъл“ е откраднал тайните на автономния автомобил

Бивш служител на технологичния гигант „Епъл“ е обвинен в кражба на секретни разработки, свързани с проекта за безпилотен автомобил, предаде АФП.

Сяолан Джан, който се намира в ареста, е напуснал „Епъл“, за да започне работа в новосъздадена китайска технологична компания.

Китайският инженер е заплашен от 10 години затвор и финансова санкция от 250 хил. американски долара.

„„Епъл“ се отнася изключително сериозно към защитата на интелектуалната си собственост“, завиха от централата на американската компания.

„Работим съвместно с компетентните органи, за да сме сигурни, че въпросното лице, както и останали замесени, ще понесат отговорност за действията си“

Джан е започнал работа в „Епъл“ през декември 2015 година и е бил част от екипа, който разработва хардуера и софтуера за автономните автомобили; проект, който представлява „строго пазена тайна“, се казва в жалбата на компанията до Федералното бюро за разследване.

През април Джан е обявил на своя ръководител намерението си да напусне компанията, за да се върне в Китай при своята болна майка. Той споменал, че възнамерява да започне работа за новосъздадена китайска компания за автономни автомобили в Гуанджоу.

Вътрешната сигурност на „Епъл“ открила, че активността на Джан във вътрешната мрежа на компанията е нараснала значително в дните преди да обяви решението си за напускане. Успял е да свали на външен носител документи за подготвяните от компанията „прототипи“, се казва още в жалбата срещу него.

Китайският инженер е бил задържан от ФБР на летището в Сан Хосе, Калифорния, минути преди да излети за Китай. /БГНЕС