Митчъл Бейкър
Митчъл Бейкър / БГНЕС
Шефът на "Мозила" сравни интернет с пристрастяване към ротативки

Отношението на мнозина интернет потребители наподобява поведението на хазартно зависимите, които играят на ротативки, заяви в четвъртък изпълнителният директор на технологичната компания "Мозила".

В реч по време на Web Summit в Лисабон Митчъл Бейкър отбеляза, че много от начините за употреба на световната мрежа "от големите компании, от големите рекламодатели, съдържат системи, които наподобяват пристрастяване".

"Разочароваща е практиката "посети сайта ми, остани в него, продължавай да кликваш и да споделяш тази информация колкото се може по-бързо", добави тя.

"Това много прилича на пристрастяване, все едно дърпаш ръчката на ротативка", отбеляза Бейкър, която от години оглавява компанията, залагаща на програми с отворен код.

"Мозила", чийто най-популярен продукт е интернет браузерът "Файърфокс", печели основно от онлайн реклама — факт, който Бейкър призна с неудоволствие.

В същото време Катерина Борхерт, която отговаря за развойната дейност на "Мозила", подчерта, че "рекламата все още движи по-голямата част от интернет и компанията не е против нея".

"Файърфокс" се използва от около 5% от интернет потребителите и остава далеч назад от "Хром" на "Гугъл", чийто дял е 60%. /АФП и БГНЕС