Българско гражданство за 6 месеца при изправни документи, цели властта

Българско гражданство за 6 месеца при изправни документи, цели властта
Българско гражданство за 6 месеца при изправни документи, цели властта / БГНЕС

Имаме 53 000 заявления със съответните приложени документи на 53 000 граждани на Македония, които не могат да станат български граждани, поради определени несъвършенства в законодателната база. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност”, предаде репортер на БГНЕС.

Симеонов подчерта, че към настоящия момент обикновено се проточва процедурата за получаване на българско гражданство за 2-3, по някой път за неопределен брой години. „Нашата цел е да сведем срока за получаване на българско гражданство при напълно изправни документи за 6 месеца. Това е нормален срок, като от тези 6 месеца - 4 месеца и 17 дни ще бъдат процедурите, която се извършва в обхвата на изпълнителната власт и останалото време ще бъде, за да може вицепрезидентът да подпише съответния указ на лицето, която трябва да получи българско гражданство. Но там продължава работата, имаме едни проблеми, свързани с несъвършенство на законите”, заяви Симеонов. Имат вече няколко варианта на предложения.

„Продължава нашата работа – на комисия в разширен състав, плюс привличането и на представители на президентството, искам да благодаря за съдействието на вицепрезидента Илияна Йотова, която също много отговорно се ангажира с обсъждането и с намирането на решение на въпроса за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство”, каза Симеонов.

Той запозна медиите и с промени, свързани с облекчаване на режима за получаване на синя карта, предназначена за привличане на висококвалифицирани специалисти. „Днес в Народното събрание ще бъде предложен на групите на Обединение патриоти и на ГЕРБ готов, завършен текст, който подготвяме вече в продължение на близо 4 месеца с изключителното съдействие на МТСП, МВР, МВнР, Агенцията за българите в чужбина, привличали сме също и специалисти от НАП и от други институции, които имат пряко отношение към въпроса”, заяви Симеонов. Той отбеляза какви облекчения ще предложат да се гласуват в Народното събрание. Сред тях и това, че няма да е необходимо да се подновява всяка година синята карта на тези, които вече са я получили; удължаване на срока на синята карта на 4 години и др. /БГНЕС