Българи от Западните покрайнини: Можем да станем вилната зона на София

Саша Златанов, координатор за сътрудничество с националните малцинства в община Бабушница
Саша Златанов, координатор за сътрудничество с националните малцинства в община Бабушница / БГНЕС

Българи от Западните покрайнини искат да развият своя регион като „вилна зона на София“, предаде репортер на БГНЕС.

Саша Златанов, координатор за сътрудничество с националните малцинства в община Бабушница в Пиротско, предлага парите за съвместни проекти да бъдат насочени към местата с българско население в Сърбия.

Златанов взе участие в заседанието на Комисията за българите в чужбина на НС. На него бе обсъдено използването на Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Сърбия за 2018 г., за засилване на икономическия растеж, подобряване на социалния статус и възможностите за развитие на българското малцинство в пограничните региони.

„Нашата инициатива е тези проекти да се насочат към общините, в които живеят българи. Големите проекти да не отиват в големите градове като Ниш и Бор, а да останат в общините с компактно българско население – Цариброд, Босилеград, Бабушница“, каза той.

В Бабушница живеят над 1000 българи, които са концентрирани в 7 села в така наречения Звонски край. Там се намира прословутата Звонска баня – единствената в радиус от 100 км.

Селището Звонска баня може да бъде превърнато в модерен курорт, но за целта трябва да се подобри инфраструктурата. „В момента там има около 150 частни къщи, които не приемат гости, а може да бъде обратното – местните могат да печелят. Ако успеем в този проект, Звонска баня ще стане вилна зона на София“, убеден е Саша Златанов. Според него проектът ще струва над 300 000 евро. /БГНЕС