Нови протести и полиция в Босилеград, пречат на българска фирма да инвестира в Западните покрайнини

Босилеград осъмна с полиция.
Босилеград осъмна с полиция. / БГНЕС

Заради протест на бивши работници, организиран от кмета Владимир Захариев и бившия директор на „КОБОС“, и днес в Босилеград рано сутринта пристигнаха два автобуса полиция от Враня, съобщават от КИЦ "Босилеград".

Полицията се струпа пред входа на завода, защото дни наред преди това се носеха слухове, че бившите работници щели да нахлуят в него. Откакто компанията „ЮМКО“ от Враня започна да подготвя производствените хали на „КОБОС“ и в Босилеград се заговори, че той ще бъде приватизиран от Компанията „КАЛИНЕЛ“ от Троян, която да инвестира и да даде работа на около 250 нови работници, Босилеград се изправи на нокти. „КАЛИНЕЛ“ иначе вече е стъпил в Сърбия и е приватизирал подобни цехове.

В града безработицата е отчайваща и хората с надежда очакват новия инвеститор като спасител на града.

Пречат на българска фирма да инвестира в Западните покрайнини.
Пречат на българска фирма да инвестира в Западните покрайнини. / БГНЕС

От друга страна дългогодишният кмет на Босилеград Владимир Захариев се опитва да настрои хората срещу приватизацията и частния бизнес вероятно, защото се опасява, че това може да разклати властта му на предстоящите местни избори. Именно с тази цел положението в Босилеград прекалено се драматизира, а масовото полицейско присъствие внася излишно напрежение и плаши хората. Обаче истинската опасност за Босилеград идва не толкова от полицията, колкото от сегашното общинско управление, през което населението спадна наполовина, а младите масово напуснаха града.

Българската фирма ще разкрие 250 работни места.
Българската фирма ще разкрие 250 работни места. / БГНЕС

Напрежението в Босилеград видимо се повиши след 15 януари, когато местната организация на Сръбската прогресивна партия на г-жа Невенка Костадинова изведе хората на протести срещу сегашното общинско управление и поиска оставката на кмета. /БГНЕС