Разследват пожара в тютюневите складове в Пловдив

Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за големия пожар в центъра на града.
Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за големия пожар в центъра на града. / БГНЕС

Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за големия пожар в центъра на града, при който пострадаха тежко пет големи тютюневи склада, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Четири от тях са напълно унищожени, сред тях и историческото наследство на най- големия дарител Димитър Кудоглу. Складовете бяха част от ансамблов архитектурен паметник на културата. Прокуратурата се самосезира, предстои да се проведе пожаро- техническа експертиза, която да установи причините. Пожарът продължи часове, възникна около 14.40 в събота, целият наличен състав на Пожарната се опитваше да се бори с него включително и през нощта.

Петата сграда се запали в 20 часа и изгоря напълно, макар че само една топла връзка я свързва с останалите. Сутринта огнището на пожара вече е локализирано, районът е отцепен на голямо разстояние, токът в целия квартал е спрян. По данни на Пожарната, огънят е възникнал изненадващо и първоначално се е разгорял със синкави пламъци, което може да говори и за умисъл.

Междувременно министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив.

Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година. /БГНЕС