Пожар изпепели „Царските конюшни” в София
Пожар изпепели „Царските конюшни” в София / БГНЕС
Пожар изпепели „Царските конюшни” в София

Пожар горя тази нощ в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, станал известен като „Царските конюшни”, предаде репортер на БГНЕС.

За апетитния имот се водят спорове от години. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Няма пострадали хора, но пожарът е унищожил поне 2000 кв. м покривна конструкция. Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта. За инцидента става ясно, обаче, няколко часа по-късно. Пожарът се е разгорял във вътрешността на сградите и от там е обхванал и покривите, които са напълно изгорели. Други сгради не са засегнати.

За няколко часа бе спрян токът и водата в карето около инцидента. Имало е опасност да бъде засегната сградата на Първа английска гимназия, но огънят не е стигнал до там. Очевидци коментират, че това най-вероятно е умишлен палеж.

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара, съобщи Маринчо Маринов - дежурен смяна в ГД ПБЗН. „На място са пристигнали 8 екипа с 2 автомеханични стълби. Колегите са заварили, че гори целият покрив. Пожарът е овладян на момента, не е допуснато разпространение към съседните сгради откъм „Дондуков“. Гасенето продължава и в момента. Причините за възникването на пожара тепърва ще се изясняват“, обясни Маринов. Той подчерта, че пожар може да възникне и след дъжд, така че това не е прецедент.

Кметът на район „Оборище“ уточни, че пожарът е обхванал сградите, заключени в карето между „Дондуков“, „Панайот Волов“ и „Врабча“.

Пожар горя тази нощ в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”
Пожар горя тази нощ в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски” / БГНЕС

„Сградите са две и са съединени на буквата „Г“. Покривите тотално са изгорели. Притеснява ме сградата, която е откъм „П. Волов“, защото е в близост до Първа английска гимназия. В понеделник започваме процедура по известяване на собствениците да дойдат и да обезопасят сградите, да ги преведат във вид, в който няма да са опасни. Сградите са в процес по обявяване за паметници на културата в Министерството на културата. Все още не знам докъде е стигнала процедурата“, заяви за БГНЕС кметът Цолов.

Той подчерта, че няма опасност за околните сгради, но такава има само за преминаващите по „Панайот Волов“, както и за наемателите, които са вътре в карето на конюшните. Там има заведение, магазин и каса на „Топлофикация“.

От дима се събужда Капка Николова, която живее в сградата срещу конюшните.

Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта.
Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта. / БГНЕС

„Събудих се някъде към 5 без нещо от дим и шум от пожарните, които обливаха сградата. Имаше високи пламъци, но овладени според мен. Веднага слязох долу. Беше отцепено карето. Обливаха и дърветата откъм училището, защото се появи вятър и пожарникарите се притесниха огънят да не се прехвърли върху сградата на училището“, разказа Николова.

Тя не изключи версията пожарът да е умишлен. Според нея е доста странно след проливния дъжд, който се изля над града да възникне такъв огън, тъй като не е паднал гръм, не е паднала светкавица, но подчерта, че това са само нейни догадки.

Сформирам експертна комисия с представители от “Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район “Оборище”, която да оцени щетите от пожара в сградата на Царските конюшни и ще задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Столична община с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност “Център - Зона А” запазва сградите на Царските конюшни.

При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки, че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им, допълни Фандъкова. В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че “в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство”. Единствено допустими са дейности по консервация и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика, отбелязва столичният кмет.

През февруари тази година поисках от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита “от национално значение”, каза още столичният кмет.

Зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов излезе с остра реакция и позиция, провокирана от пожара в „Царските конюшни“. В позицията си Чобанов попита министърa на културата Боил Банов дали ще съумее министерството да спаси каквото остава за спасяване от „Царските конюшни“ или ще бъдат оставени да се саморазрушат или запалени още веднъж?

„Уважаеми г-н Министър на културата, ще „доживеят“ ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения? За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град, допълва Чобанов.

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара
8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара / БГНЕС

БГНЕС припомня, че в Софийски градски съд има наказателно дело, свързано с царските конюшни. По него подсъдими са двама - Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София - на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

На 22 март lex.bg съобщи, че делото за продажбата на т.нар. „Царски конюшни“, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев, най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС). От сайта съобщиха, че това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС. /БГНЕС