На мястото има около 15 екипа на Спешна помощ от София, 3 - от Враца и още 3 - от Монтана
На мястото има около 15 екипа на Спешна помощ от София, 3 - от Враца и още 3 - от Монтана / БГНЕС
27 август - ден на национален траур за жертвите от катастрофата край Своге

С решение на Министерски съвет понеделник, 27 август, ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге. Към момента жертвите са 15 – 13 са загинали на място, двама на път за болницата. 27 са ранените, мнозина са в тежко състояние, предаде репортер на БГНЕС.

Автобус с пътници падна в Искърското дефиле на 2 км преди Своге в посока от София. Информация за трагичния инцидент е подадена към 17.10 ч. Автобус на фирмата „Мобилус -5“ се блъска в няколко автомобила и пада по скалист склон в Искърското дефиле.

Катастрофата става в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км. преди града в посока от София. Трафикът в участъка на тежкия пътен инцидент е ограничен от патрули на Пътна полиция откъм Нови Искър и Ребърково. На мястото има около 15 екипа на Спешна помощ от София, 3 - от Враца и още 3 - от Монтана. Четири болници в столицата са мобилизирани в готовност да приемат пострадали. Според свидетелски показания на очевидци става дума за голям автобус с 50-ина пътници, вероятно туристи. Машината е паднала по скалист склон в дере.

Вътрешният министър Валентин Радев е на мястото на инцидента , зам.- министърът на транспорта Ангел Попов пътува за там, а столичните здрални заведения се проверяват от здравния министър Кирил Ананиев.

Фирмата притежава 6 автобуса, извършва случаен превоз, проверяваме документите. Това каза за БНТ заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, информационните технологии и съобщенията. По предварителна информация става дума за фирмата „Мобилус -5“.

Здравният министър Кирил Ананиев, който посети ранените и пострадалите в „Пирогов“ определи инцидента като изключително тежък. Има много загинали - – 13 са загинали на място 2-ма на път за болницата. 27-те ранени се транспортират в 4 столични болници – „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“ и „Св. Йоанна“, каза Ананиев. Мобилизиран е целият медицински персонал на здравните заведения. От кръвния център ни уведомиха че имат от всички видове кръвни групи“, уточни Ананиев.

„Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина“, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. Президентът Румен Радев изрази съболезнованията си към близките на жертвите и отмени участието си в тържествената заря-проверка по повод 141-годишнината от Шипченската епопея. /БГНЕС