Валентин Радев: 34 души са пътували в катастрофиралия край Своге автобус, 16 са жертвите

В автобуса, който катастрофира край Своге, са пътували 33 пътника и шофьорът. 16 са загинали, 27 са ранени, 21 са транспортирани в болница.

Това каза на извънреден брифинг в близост до мястото на инцидента вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на БГНЕС.

13 са загинали на място, двама са починали в "Пирогов", а една жена в болницата в Своге, уточни министърът. Преди да

направи катастрофата, автобусът е бутнал три коли, а не четири както досега", каза още той.

От 17 ч след като стана произшествието съм информирал премиера, президента, главния прокурор, заяви Радев.

От 17 ч след като стана произшествието съм информирал премиера, президента, главния прокурор, заяви Радев.
От 17 ч след като стана произшествието съм информирал премиера, президента, главния прокурор, заяви Радев. / БГНЕС

„Получен е сигнал на 112 веднага са изпратени от Своге полиция, пожарна, Спешна помощ. Виждат ПТП, имало е съпрекосновение с три автомобила и надясно в честата част, където няма мантинела пада на около 20 м. в реката. Утре в 14 часа в МВР се събират представители на всички ведомства, които имат отношение към инцидента“, поясни вътрешният министър.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов допълни, че автобусът е собственост на фирма „Мобилус - 5“ ООД, която притежава общо 6 превозни средства. „Нашите съмнения са, утре сутринта ще потвърдим, че автобусът не е минал на повторна техническа проверка“, посочи той и уточни, че това е трябвало да стане в началото на месец август. Автобусът е произведен през 2001 година, а законът предвижда за всички над 10-годишна възраст този преглед да се извършва два пъти в годината.

Според информацията по време на катастрофата е валял проливен дъжд, но все още не може да се каже дали метеорологичните условия са причината за нея.

„Фирмата притежава лиценз, шофьорът притежава психологическа годност“, обобщи Попов. През миналата година на фирмата е извършена цялостна проверка и няма констатирани нарушения.

От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев подчерта, че мястото на катастрофата е в самия град Своге, на участъка е имало мантинела, а пътят е нов, от 2016 година. „Настилката не е нарушена, наклоните са нормални. Има нормално оттичане на водата. Най-вероятно е била много тежка метеорологичната обстановка, имало е силен дъжд“, заяви той.

Пътят остава затворен, а обходът от София за Своге е през Искрец и Бучин проход. Наобратно водачите могат да преминават през Костинброд. /БГНЕС